Lovisa Lindh är nära en VM-plats. Foto: Bildbyrån

Slutspurt i friidrottarnas VM-jakt

Uppdaterad
Publicerad
Kalle Berglund har redan ordnat sin. Men både Finnkampen och SM återstår för övriga som hoppas på en VM-biljett – samt chansen att få en inbjudan till mästerskapet.
– Det är några som ligger väldigt nära, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Friidrotts-VM ligger den här gången ovanligt sent på säsongen. Först i månadsskiftet september–oktober ska medaljerna i Doha i Qatar fördelas.

Det gör också att det finns flera chanser kvar att slå sig in i den svenska VM-truppen genom att klara de officiella kvalgränserna.

– Ja, de har både Finnkampen och SM på sig, säger Karin Torneklint till TT.

Finnkampen avgörs i Stockholm nästa helg, medan SM avgörs i Karlstad i månadsskiftet.

Dessutom finns ett sista halmstrå i form av en personlig inbjudan från Internationella friidrottsförbundet (IAAF), som kommer att använda rankningen för att fylla ut VM-platserna om inte tillräckligt många aktiva i en gren klarar de tuffa kvalgränserna.

Kan få inbjudan

För svensk del ligger till exempel Kim Amb (spjut), Lovisa Lindh (800 meter) och Ida Storm (slägga) bra till för en VM-plats just nu, trots att de inte klarat kvalgränserna som IAAF har satt upp.

– De har varit extremt nära att klara sina kvalgränser och ligger alla väldigt högt på sin rankning också.

– Så även om de inte kvalar direkt skulle de kunna få en inbjudan någon gång i mitten av september när inbjudningarna går ut.

VM-klara löpare

Senast att klara sina VM-kvalgränser är två 1 500-meterslöpare. Först Yolanda Ngarambe i torsdags och sedan Kalle Berglund efter sitt nya svenska rekord på 1 500 meter i Göteborg på fredagskvällen.

Berglund är inte officiellt uttagen än, men kan enligt Torneklint räkna med en biljett.

– Ja, det är klart att det där kommer att räcka, säger hon.

– Riktigt kul att vi får med två löpare till, inte minst på damsidan där vi bara hade maratonlöparna hittills

Fakta: Friidrotts-VM

Visa

Friidrotts-VM avgörs i Doha i Qatar den 27 september–6 oktober.

Kvalperioden går ut den 6 september. Svenskarna som är uttagna till VM hittills:

Herrar: Andreas Kramer, 800 meter, Adhanom Abraha, maraton, Armand Duplantis och Mellker Svärd Jacobsson, stav, Thobias Montler, längd, Wictor Petersson, kula, Daniel Ståhl och Simon Pettersson, diskus, Perseus Karlström, 20 km gång, Anatole Ibáñez, 50 km gång.

Damer: Yolanda Ngarambe, 1 500 meter, Johanna Bäcklund, Charlotta Fougberg och Cecilia Norrbom, maraton, Erika Kinsey, höjd, Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, stav, Tilde Johansson, längd, Fanny Roos, kula.

Fotnot: Kalle Berglund, 1 500 meter, klarade VM-kvalgränsen på fredagskvällen och kommer enligt förbundskapten Karin Torneklint därmed också att få en VM-plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer