Duellen mellan Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson är en av många som SVT:s kommentator Jacob Hård ser fram emot. Foto: SVT / TT Nyhetsbyrån

SM drar igång – här är Hårds höjdare

Uppdaterad
Publicerad

Ett getingbo till diskustävling, en prestigeduell på medeldistans, en comeback i stavhopp och en längdhoppare i kanonform – här är Hårds höjdare inför SM i Eskilstuna.

Herrar diskus: Sverige har ett av världens bästa diskuslandslag. Daniel Ståhl är förstås storfavorit trots missen i Göteborg senast med sex ogiltiga kast. EM-fyran Simon Pettersson är en stark utmanare och ytterligare tre man i fältet har årsbästan på 61,72 eller bättre! SM:s vassaste gren.

Herrar 800/1500 meter: Med Andreas Kramer som den lysande stjärnan i spetsen har Sverige ett intressant läge på medeldistans just nu. Kalle Berglund och Johan Rogestedt har gjort fina säsonger. Återstår att se på vilka distanser de tre möts i Eskilstuna.

Damer 1500 meter: Detta ser ut att bli sträckan där EM-finalisterna Hanna Hermansson och Lovisa Lindh kommer att mötas. Prestigeduell på hög nivå att vänta.

Damer stav: Kan Angelica Bengtsson hitta tillbaka till hoppningen från första halvan av säsongen kan det bli höga höjder. Juniorstjärnan Lisa Gunnarsson (2:a på JVM) är också intressant och så kommer förra svenska rekordhållerskan Michaela Meijer att hoppa med förkortad ansats i comebacken efter sina skadebekymmer.

Herrar längd: EM-fyran Tobias Nilsson Montler verkar vara i kanonform! Med rätta förhållanden kan vi nog förvänta oss långa hopp. Återstår att se om flerfaldige mästaren Michel Torneus är i skick att hoppa. I Göteborg senast avbröt han efter ett hopp.

Damer 400 meter: Sverigeettan Matilda Hellqvist var ytterst nära att ta sig vidare i EM-tävlingarna mot på papperet överlägset motstånd. Svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer blir bara bättre och bättre för varje lopp, vad det  verkar. Senast, i Göteborg, var hon bara 4/100 efter Hellqvist i mål. En intressant duell!

Damer 10 000 m: Charlotta Fougberg kom 7:a i EM och är i strålande form. Förra svenska rekordhållaren Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) är på väg tillbaka efter hälsenebesvären från ifjol och begåvade Linn Nilsson är efteranmäld och gör debut på sträckan i vad som ser ut att kunna bli ett riktigt intressant lopp!

Så sänder SVT friidrotts-SM

Fredag:

SVT Play 17.30-20.30

SVT1 17.30-18.00

SVT2 18.00-20.00

SVT24 20.00-20.30

Lördag:

SVT1/SVT Play 12.25-17.00

Söndag:

SVT1/SVT Play 12.10-16.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.