Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Duplantis avstår SM

Uppdaterad
Publicerad

Stor mästerskapssommar i friidrott väntar.

Men det inhemska blir utan svenske världsstjärnan Armand Duplantis.

– Aldrig varit på hans tävlingsagenda, säger hans agent Daniel Wessfeldt till SVT Sport.

SM i friidrott i Norrköping – som SVT sänder – avgörs mellan femte och sjunde augusti, med herrarnas stavhopp som avslutning. Arrangören har haft en förhoppning om att världsrekordinnehavaren och regerande olympiske mästaren Armand Duplantis ska förgylla startfältet, och Svenska friidrottsförbundet valde datum för SM så det inte skulle krocka med någon Diamond League-gala.

– Så sent som i måndags pratade jag med hans agent, och då kunde de varken säga ja eller nej på frågan om han skulle delta på SM, säger Krister Hultberg, projektledare för friidrotts-SM.

Men Duplantis avstår möjligheten att bli svensk mästare.

– SM har aldrig varit på hans tävlingsagenda, säger Duplantis agent Daniel Wessfeldt till SVT Sport.

– Det är tråkigt förstås, men vi har inte lovat någonting i vår marknadsföring att han ska vara med. Vi har med flit använt oss av andra affischnamn, för det är svårt att räkna med honom i planeringen. Men vi hade ju gärna sett honom här i Norrköping, säger Krister Hultberg.

Ska tävla i Polen

22-åringen ska i stället kring de dagarna hoppa i Polen och Ungern. Först i Kamila Skolmowska Memorial, den sjätte augusti, som har uppgraderats till Diamond League-status sedan Diamond League-galorna i Kina ställts in.

– Jag har hört mycket om tävlingen, och tillfället att få uppleva det på egen hand har äntligen kommit, säger Armand Duplantis.

I kväll tävlar Duplantis i Oslos Diamond League-gala Bislett Games. Och den 30 juni hoppar han på Diamond League-galan på Stockholm stadion.

KLIPP: Jannes pik mot Norge: ”Duplantis, Daniel Ståhl...” (4 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.