Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Alhaji Jeng vilka friidrottare som borde fått en plats i OS-truppen. Foto: TT/SVT

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo svarar på kritiken kring OS-uttagningarna

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags togs den slutgiltiga OS-truppen ut.

Sedan dess har det riktats stark kritik mot SOK över att det funnits oklarheter kring uttagningarna.

– Gränserna har inte ifrågasatts tidigare, men det kommer nu. Det är ett uttryck av besvikelse, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

När den slutgiltiga OS-truppen togs ut i onsdags lämnades flera inkvalade friidrottare utanför. Det skapade en kritikstorm mot SOK och flera friidrottare har gått ut och visat sitt missnöje.

SOK:s verksamhetschef har dock svårt att förstå kritiken, som bland annat handlat om otydlighet.

OS i Paris 2024

– Jag förstår att idrottare och tränare är besvikna, men det finns tydliga gränser som inte kan ha undgått någon, säger Peter Reinebo.

”Tydliga sedan i höstas”

Det finns flera sätt att kvala in till OS, men sammanfattningsvis handlar det om att antingen vara ett framtidsnamn eller ha chans på topp tolv. Nomineringsgräns har satts upp tillsammans med Kajsa Bergqvist, den svenska förbundskaptenen i friidrott, som har hämtat in statistik från tidigare mästerskap.

Dessutom finns ett nomineringsspann, som innebär att en aktiv som vid flera tillfällen varit inom spannet kan bli uttagen om denne anses ha chans på topp tolv – även fast nomineringsgränsen inte är nådd.

– Gränserna har varit tydliga sedan mitten av hösten och har kommunicerats ut till aktiva och tränare vid flera tillfällen. Inte en enda gång sedan gränserna publicerats har det kommit några frågor eller någon som uttryckt att gränserna har fel nivå, säger Reinebo och lägger sedan till:

Kriteriet framröstat

– Det kan inte ha undgått någon att dessa gränser funnits.

Det finns flera orsaker till att SOK väljer att inte låta alla aktiva som kvalificerat sig till OS åka till Paris.

– Det handlar om att skapa en rättvisa gentemot andra idrotter inom Sverige, där topp tolv-kriteriet röstats fram i en majoritetsomröstning med de svenska förbunden. Dessutom handlar det om en prisfråga och att vi vill ha en viss kvalité på OS-truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet