JuVaughn Harrison är världsetta i två grenar: Höjd och längd. Foto: Bildbyrån

Spänstfenomenet ny världsetta i höjdhopp

Uppdaterad
Publicerad

Spänstfenomenet JuVaughn Harrison satte personligt rekord i höjdhopp med att ta 2,36 vid en tävling i Texas, USA. Han noterade även 8,24 i längdhopp. Det gör att amerikanen toppar världsbästalistan i två grenar.

22-årige Harrison väckte internationell uppmärksamhet i mars när han inomhus tog 2,30 och 8,45 inom två timmar. Spänstfenomenet fortsatte på den inslagna vägen i Texas där hans 2,36 var en höjning av personrekordet med sex centimeter. Det var ett hopp med luft och utan darr på ribban.

Han avslutade tävlingen efter 2,36-hoppet utan att riva någon höjd. I längdhoppet var 8,24 två decimeter från hans världsårsbästa på 8,44 från i slutet av april. Harrison blev tvåa i tävlingen efter jamaicanen Carey McLeod som vann på personrekordet 8,34.

Högsta hoppet sedan VM-finalen 2019

Senaste gången någon hoppade högre var i VM-finalen i Doha i oktober 2019 när Mutaz Essa Barshim vann inför hemmapubliken på 2,37.

Även bland damerna blev det en imponerande dubbel som noterades i sjukampen. Tyra Gittens från Trinidad och Tobago vann höjdhoppet på 1,95 och längdhoppet på 6,96, vilket gav den högsta poäng dessa två grenar noterats för. Av de 6418 poäng hon skrapade ihop totalt i sjukampen gav hoppdubbeln 2330 poäng.  

Se Gittens här (extern länk)

Carolina Klüft noterade i sin rekordserie (7032 poäng) vid VM i Osaka 2007 1,95 och 6,85 som en jämförelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.