Daniel Ståhl hyllas av sin tränare. Foto: Bildbyrån.

Ståhl hyllas: ”Som en ballerina i ringen”

Uppdaterad
Publicerad

Etta i världen med sex veckor kvar till OS.

Nu hyllas Daniel Ståhl på nytt.

– Han är som en stor ballerina i ringen, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Duon gästade SVT:s Morgonstudion på torsdagen – Ståhl på plats och Hafsteinsson via länk – och pratade om varför just den svenske diskusjätten från Solna ska slå världsrekordet i framtiden.

– Daniel är född ganska stor. Han har långa armar, är över två meter lång, väger mycket och är stark som en oxe. Samtidigt är han väldigt mjuk i kroppen, nästan som en stor ballerina i ringen, säger Vesteinn Hafsteinsson.

– Hans kropp är perfekt för att kunna kasta diskus väldigt långt. Därför anser jag att han har det stora kastet kvar.

35 år gammalt rekord

Daniel Ståhl har kastat längst i världen i år, 69,71 och åker till OS i Tokyo som stor guldfavorit.

Samtidigt är jakten på världsrekordet ständigt närvarande.

Tysken Jürgen Schülts rekordkast på 74,08 har stått sig sedan 1986 och även om Ståhl säger att han ”är väldigt nära” just nu understryker både han och tränaren Vesteinn Hafsteinsson vikten av tålmodighet och disciplin.

– Jag tror att det finns en möjlighet att kasta så långt, men det är som vi brukar säga; det är inte som att beställa en pizza, säger Hafsteinsson.

Ståhl:

– Jag tror att jag kan göra det, det gäller bara att ha rätt förhållanden. Det är bara att ösa på och ge järnet, och inte ge upp. Det är många som gör det nuförttiden. Det är bara att följa disciplinen och ösa på.

KLIPP: Nytt världsrekord på 10 000 meter – två dagar efter det förra (8 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.