Daniel Ståhl vill inte svara direkt på Sebastian Samuelssons kritik. Foto: TT.

Ståhl duckar kritiken – får stöd av SOK

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl vill inte bemöta Sebastian Samuelssons kritik – och får stöd av SOK.
– Jag svarar hur jag svarar och han får svara som han svarar, säger Ståhl.
– Jag hoppas han framför passningarna direkt till ”Mondo” och Daniel, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I en intervju med TT kritiserade skidskytten Sebastian Samuelsson friidrottarna Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Angelica Bengtsson för att inte ha tagit tydligare ställning under VM i Doha. Qatar är ofta kritiserat för sin brist på demokrati och mänskliga rättigheter.

VM-guldmedaljören Ståhl undviker att svara på Samuelssons kritik.

– Jag svarar som jag svarar på mina frågor. Sedan får han svara som han vill. Han är en fantastisk idrottsman, jag är imponerad över det han gjorde på vinter-OS, säger Daniel Ståhl.

Han tycker att ni skulle ha tagit tydligare ställning, med tanke på att det finns stora problem i det landet.

– Jag sade väl att man får acceptera lagarna som finns där i det landet. Ungefär som när vi reser till andra länder. Jag svarar hur jag svarar och han får svara som han svarar. Så är det.

Det finns lite skilda åsikter kring om idrott och politik hör ihop eller inte. Vad tycker du?

– Inga kommentarer.

”Måste respektera olika”

27-årige Ståhl är ett av Sveriges stora medaljhopp inför sommar-OS i Tokyo nästa år. Under onsdagen tog Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut diskusstjärnan som en av de första i den blågula truppen. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har tagit del av både Samuelssons kritik och Ståhls svar.

– Jag tror att Sebastian respekterar att det kan finnas olika sätt att uttrycka sina åsikter. Jag hoppas att han framför de passningarna han har direkt till ”Mondo” (Duplantis) och Daniel också. Vi är olika och man måste respektera olika människors ställningstaganden och sätt att kommunicera. Bara för att man inte säger någonting offentligt behöver inte det innebära att man inte har tagit ställning, säger Reinebo till TT.

Yttrandefrihet

Sebastian Samuelsson uttrycker ofta sina åsikter kring saker utanför idrottsarenan, som politik och dopning. 22-åringen, som bland annat tog OS-guld i stafett och OS-silver individuellt 2018, har utsatts för hat och hot för sin frispråkighet.

-Jag respekterar att Sebastian vill använda sin position för att uttrycka sina åsikter, det är yttrandefrihet. Men yttrandefrihet är också att kunna välja, att inte säga någonting om en specifik fråga. Det kanske är Daniels val, då får man respektera det också. Det ena är inte bättre eller sämre, det är olika, säger Peter Reinebo.

ARKIV: Daniel Ståhl gillar att tävla i Qatar (28 september 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Ståhl om Qatar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer