Ståhl slutade trea i senaste Diamond League-tävlingen. Foto: Bildbyrån

Därför är Daniel Ståhl inte längre bäst

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl är inte längre ettan inom världsdiskusen.

Han väntar fortfarande på säsongens första Diamond League-seger och är en bra bit från guldformen.

SVT:s expert Alhaji Jeng har sin analys klar:

– Det blir som att ha fler hästkrafter utan veta hur du ska använda det.

För fem år sedan raderade Daniel Ståhl ut Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord i Sollentuna. Senare förbätrade han den på nytt i Bottnaryd – den nya noteringen löd 71,86. Sedan dess har han dominerat på världsscenen och kammat hem VM- och OS-guld. 

I år har formen inte varit där han önskat och bortsett från kastet på 69,27 på en jubileumstävling på Island har längden saknats.

SVT:s expert Alhaji Jeng träffade nyligen Ståhl och diskuterade kring säsongsinledningen. 

– De har ju gått ut med att han ska utmana om världsrekordet, och då har de valt att öka styrketräningen för att maxa kapaciteten. Som det är just nu känns det som att han inte riktigt hittar balansen mellan styrkan och tekniken, vilket gör att kasten påverkas märkbart längdmässigt, säger Jeng.

Nyckeln för att hitta formen

Världsmästerskapet i Eugene, USA är en dryg månad bort och ska Ståhl hota årets suverän Kristjan Ceh från Slovenien behöver balansen i kastet bli bättre, menar Jeng. 

– Tidigare har han haft stabilitet, men för att börja kasta upp mot världsrekordet behöver man lyfta någonting i träningen och då har han fokuserat på styrkan. Nu får han inte riktigt ihop symbiosen däremellan. Det blir som att ha fler hästkrafter utan veta hur du ska använda det. Det enda sättet att förbättra sig är genom att köra fler tävlingar. Förhoppningsvis hittar han det lagom till VM. 

Tävlar i Sollentuna

Är du orolig? 

– Jag tror att han kommer absolut kunna försvara guldet, i en kamp med Ceh.

Först och främst ska formen slipas på Folksam GP i helgen. Då återvänder han till samma arena som han slog det svenska rekordet på första gången. Det kan vara av betydelse. 

– Han vill kasta långt här. Det är alltid skönt att komma till en plats där man gillar att kasta, speciellt när han inte har kastat lika bra senaste tiden. 

Här konfronterar Daniel Ståhl domaren (9 juni):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.