Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se världsrekordkastet i spelaren ovan. Foto: FABIO FRUSTACI

Daniel Ståhls konkurrent Mykolas Alekna slog 38 år gammalt världsrekord i diskus

Uppdaterad
Publicerad

21-årige Mykolas Alekna är ny världsrekordinnehavare i diskus.

Daniel Ståhls konkurrent slog i natt till med ett kast som mätte 74,35 i Oklahoma, USA.

– Det är otroligt imponerande, säger SVT:s friidrottskommentator Niklas Nord.

Mykolas Alekna från Litauen, som slutade trea när svenske Daniel Ståhl vann VM-guld i diskus i Budapest i somras, har slagit friidrottens äldsta världsrekord på herrsidan.

Vid en tävling i Oklahoma i USA fick 21-årige Alekna i väg ett kast på 74,35.

– Det är otroligt imponerande, framför allt att han gör det som 21-åring i en gren där man historiskt brukar utvecklas under många år, säger SVT:s friidrottskommentator Niklas Nord och fortsätter:

– Sen är det speciella förhållanden i tävlingen som förstås påverkar det här resultatet men han visade även nyligen att formen är god med ett kast över 71 meter. OS-finalen kommer bli något alldeles extra, med tre av tidernas främsta i kampen om guldet.

Slog 38 år gammalt rekord

Det tidigare världsrekordet på 74,08 meter innehades av Jürgen Schult som representerade dåvarande Östtyskland och sattes för 38 år sedan, den 6 juni 1986.

Mykolas Alekna är son till diskuskastaren Virgilijus Alekna, som vann OS-guld i grenen i OS 2000 och 2004.

Daniel Ståhl vann VM i Budapest med ett kast på 71,46 meter. Ståhls personbästa, vilket även är svenskt rekord, är 71,86 meter som han kastade vid en tävling i Bottnaryd 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.