Två hopp räckte till JVM-guld för Duplantis

Uppdaterad
Publicerad

Två hopp räckte för Armand Duplantis att ge Sverige den första manliga JVM-guldet i friidrott.

”Mondo” vann stavhoppsfinalen redan efter andra hoppet, 5,60, en höjd han var ensam om att klara.

Han tog sedan 5,82 – men inte drömhöjden 6,01.

Den svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, som bott och tävlat i USA under hela sin uppväxttid, var stor favorit att vinna sin första internationella titel under JVM i Tammerfors. Dels för att han tog brons i JVM för två år sedan, som 16-åring, men kanske främst för att han redan etablerat sig i senioreliten.

Efter att ha kommit femma i senaste Diamond League-tävlingen (på 5.70) sa han:

– Nästa tävling är jag så överlägsen att jag bara måste vinna.

Och då syftade han på JVM.

Och han levererade. Efter två felfria hopp var tävlingen avgjord, sedan drygade han ut segermarginalen med att också klara 5,82.

– Det var skönt att avgöra tidigt, så jag inte blev för trött. Men det var ingen enkel seger, jag hade bra motståndare som gjorde bra insatser, sa Dublantis till Svt Sport.

Tävlingen inleddes vid 13-tiden, men medan konkurrenterna med klart lägre personbästa och säsongsbästa, kämpade på höjderna 5,20 till 5,40, väntade Armand Duplantis.

Efter en och en halv timme klev Duplantis in i tävlingen på 5,50 och då var det bara fem konkurrenter kvar i tävlingen. Han tog ingångshöjden utan problem.

Sen stod han över 5,55 och tog enkelt också 5,60 i sitt första försök och gick upp i ledningen av finalen. Eftersom största konkurrenten tysken Bo Kanda Lita Beahre rev i sitt första försök på 5,60 guldet nära, och när de andra tre som sparat hopp till 5,60 inte heller klarade var saken klar. Segern var Sveriges första JVM-guld på herrsidan. Tidigare har Sverige tagit sju JVM-guld på damsidan.

Armand begärde sen upp ribban på 5,82  – som han också klarade i första försöket, vilket innebar mästerskapsrekord med hela 11 centimeter.

Men 6,01, nästa höjd var för högt:

– Det kändes som ett bra tillfälle att hoppa över sex meter för första gången. Men det är högt, och det gick inte den här gången. Men det kommer. Jag kommer att minnas att jag vann och att jag slog mästerskapsrekord, sa Armand Duplantis.

Zachary Bradford, USA, tog silver på 5,55, samma höjd stannade trean Masaki Ejima. Japan, på.

Svenska JVM-guld i friidrott

2012 Angelica Bengtsson, stav, Sofi Flink, spjut

2010 Angelica Bengtsson, stav

2002 Carolina Klüft, sjukamp

2000 Susanna Kallur, 100  m häck, Carolina Klüft, sjukamp

1992 Erica Johansson, längd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.