Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armand Duplantis slog världsårsbästa utomhus och nytt stadionrekord på Ullevi Foto: Bildbyrån Rörligt: DPlay

Duplantis satte världsårsbästa och stadionrekord

Uppdaterad
Publicerad
Armand Duplantis, 20, satte världsårsbästa utomhus och stadionrekord då han klarade 5,94 meter i sitt sista försök på Ullevi. Det stannade också där då han vann tävlingen i Göteborg klart.
– Det kändes bra. Bara att vara ute på banan igen kändes bra, säger Duplantis till SVT Sport.

Från 5,70 framåt var Duplantis ensam i tävlingen då den norska talangen Pål Haugen Lillefosse rev ut sig där. Trea blev belgaren Ben Broeders och den polska stjärnan Piotr Lisek klarade inte ens 5,50 meter.

Duplantis såg avslappnad ut och trots att han inte klappades fram av fler än sina konkurrenter och sin mamma och tränare Helena Duplantis så stod han för en imponerande prestation. Han gjorde tre försök på 6,00, men lyckades inte där.

– Allt är lite annorlunda då det inte är någon publik, så det kändes förstås lite mer som en träning, säger 20-åringen och fortsätter:

– Jag är fortfarande lite ringrostig. Det har varit svårt för mig under den här tiden, speciellt då jag var i Louisiana där jag inte hade tillgång till faciliteter, så jag är fortfarande lite ur form.

Det tidigare världsårsbästat utomhus var på 5,90 och det hoppade amerikanerna Jacob Wooten och Matt Ludwig i Mexiko i februari.

Under inomhussäsongen visade Duplantis sanslös form då han satte världsrekord två gånger om – först 6,17 i polska Torun och sedan 6,18 i Glasgow, Skottland.

Bengtsson utan resultat

Damtävlingen var ingen höjdare då Michaela Meijer var den enda som fick resultat då hon vann på 4,60.

– Det började lite segt. Det var ingen god känsla idag. Så jag är ändå nöjd med att jag lyckades lösa det som jag gjorde idag, säger hon till SVT Sport.

Lisa Gunnarsson rev ut sig på sin ingångshöjd 4,30 meter och för den svenska rekordhållaren Angelica Bengtsson blev det tre raka rivningar på 4,45.

– Jag hade en fin uppvärmning och var förvånad över att banorna var så fantastiska. Då tävlingen kom igång tänkte jag att det skulle gå lättare än det gjorde, säger Bengtsson till SVT Sport.

Efter att de två andra hopparna rev ut sig försökte Meijer på 4,82 som skulle ha varit nytt svenskt rekord, men var inte särskilt nära att lyckas.

Förra helgen satte Meijer nytt personbästa utomhus då hon hoppade 4,72.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer