Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Stefan Olsson: ”Får lämna tillbaka ett EM-guld till någon som förtjänar det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Robel Fsiha, 24, stängs av i fyra år.
– Nu får Robel ta sitt straff och vi får konstatera att vi ska lämna tillbaka ett EM-guld till någon som förtjänar det bättre, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

I februari kom nyheten att Robel Fsiha hade testats positivt för dopning. Han stängdes av i väntan på utredning.

I dag kom beskedet. Fsiha, som vann EM-guld i terränglöpning 2019, stängs av i fyra år.

– Jag är lite överraskad att beskedet kom. Vi har inte fått några formella beslut oss tillhanda. Lite överraskad att det kommer den här vägen via media. Gällande avstängingen har jag inte mycket att kommentera. Jag utgår från att dopingnämnden har gjort en riktig bedömning, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till SVT Sport.

”En väldigt speciell situation”

Hur känns beslutet?

– Det är en väldigt speciell situation. Oerhört tråkigt för alla involverade. Men vi har varit förberedda på det här och vi tycker återigen att antidopningsarbetet fungerar. Nu får Robel ta sitt straff och vi får konstatera att vi ska lämna tillbaka ett EM-guld till någon som förtjänar det bättre.

– Det finns fortfarande en möjlighet att överklaga till Riksidrottsnämnden. Men det är inget jag känner till något om i nuläget. Blir den slutgiltiga domen så här kommer säkert också EM-guldet att behövas lämnas tillbaka.

SE MER: Robel Fsiha stängs av fyra år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play