Armand Duplantis har blivit en megastjärna efter sitt 6,05-hopp och EM-guld förra året. Foto: TT.

Stockholms DL-gala försöker få loss Duplantis: ”Vi har en förhoppning”

Uppdaterad
Publicerad
Den 30 maj kommer Diamond League-cirkusen till Europa och Stockholms Stadion. Arrangörerna jobbar på att försöka få loss den kanske mest lysande stjärnan på friidrottshimlen, Armand Duplantis.
– Vi har en förhoppning och önskan om att få honom på plats, säger tävlingschefen Jan Kowalski.

Dock befinner sig den 19-årige stavhopparen, som toppar världsbästalistan med ett hopp på sex meter från i lördags, på universitetsstudier i Louisana och han har deltagit i collegetävlingar under våren. Den regerande Europamästaren avstod inne-EM i Glasgow i början av mars på grund av studierna.

Med tanke på hur hårt idrotten är kopplad till amerikanska universitet är möjligheten liten att få loss Duplantis.

– Vi har en förhoppning och önskan om att få honom på plats men universitetet har ju sina regler kring hur de aktiva får tävla. Vi har inte fått något besked om att de kommer att släppa Duplantis så att han kan tävla här i Stockholm på Bauhaus-galan, säger tävlingschefen Jan Kowalski till SVT Sport.

Men ni vill ha hit honom?

– Armand Duplantis är kanske den mest attraktiva friidrottaren i världen i dag. Självklart skulle vi vilja ha honom i tävlingen.

Ni är i händerna på skolans beslut?

– Ja, det är inget vi kan påverka.

En tung faktor som talar emot en start för Duplantis i Stockholm, där han vann förra året på 5,86, är att de amerikanska collegemästerskapen avgörs i Austin, Texas, 5-7 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer