Foto: TT Nyhetsbyrån

Stockholms DL-gala om Johaug: ”De som varit avstängda hör inte hemma på en arena”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen satte Therese Johaug personrekord 10 000 meter på Bislett i Oslo. Hon har varit ifrågasatt på grund av en dopningsavstängning. Men hon lär inte få en inbjudan till Stockholms Diamond League-gala.
– Vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT Sport.

Under ett ensamlopp med blinkande lampor i sargen som ”hare” löpte Johaug i mål på 31.40,69, vilket var under förra årets VM-kvalgräns och en topptid i Europa.

Johaug har varit avstängd för dopning med anabola steroider (18 oktober 2016-18 april 2018), vilket är den tyngsta formen av dopning, efter att ha fått i sig det via en munsalva vid ett träningsläger med norska längdlandslaget i Italien. Utredningen slog fast att det rörde sig om misstagsdopning men domen gör Johaug kontroversiell, speciellt i kampen för en ren idrott utan dopning.

– Har du gjort något fel i samhället i övrigt kan du gå tillbaka till jobbet när straffet är avtjänat. Och så har det med allvarlighetsgrad och känsla att göra. Enligt min uppfattning finns det inga problem med att bjuda in Therese Johaug. Det ansvaret tar jag, sade tävlingsledaren på Bislett, Steinar Hoen, till VG.

KOLLA: Här hejar Ståhl fram Johaug – från skylift:

Stockholms DL-gala 23 augusti

Stockholms Diamond League-gala, Bahaus-galan, ska arrangeras söndagen den 23 augusti.

– Vi kan inte lägga oss i vad norrmännen gör men vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Bauhausgalans tävlingsledare Jan Kowalski till SVT Sport.

Och vad tycker du i det speciella fallet Johaug?

– Vi kan inte gå in och styra andra arrangörer. Vi vet ju inte hela anledningen till att de valde att ta med henne. Det var ju mer ett norskt jippo än en riktig tävling, säger Kowalski.

Rent hypotetiskt skulle ni kunna bjuda in Johaug till ett liknande lopp i Stockholm?

”Man får som arrangör välja image”

– Hon är fri att tävla och har avtjänat sitt straff. Man får som arrangör välja vilken image man vill ha på sin tävling.

Vad skulle det innebära från Bauhausgalan gentemot Johaug? Skulle hon med den här domen aldrig kunna få en inbjudan?

– Vi säger aldrig, aldrig men de som varit avstängda för anabola steroider, de är inte prioriterade att få tävla på vår gala.

De längre loppen är strukna på årets Diamond League. Den längsta löpgrenen är från och med i år 3000 meter.

KLIPP: Här klarar Johaug VM-kvalgränsen på Bislett (11/6 – 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.