Michel Tornéus och Khaddi Sagnia (till vänster) uttagna av Karin Torneklint (till höger). Foto: Bildbyrån

Stornamnen uttagna till friidrotts-EM: ”Givna val”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint, har tagit ut fyra nya namn till i EM i Berlin i augusti. Det blev tre förväntade namn, och ett lite mindre väntat, som presenterades.

– Det var inga svårigheter att ta ut dessa, säger Torneklint till SVT Sport.

Michael Tornéus, Khaddi Sagnia, Sofi Flink och Vanessa Kamga.

De är namnen som förbundskapten Karin Torneklint presenterade på tisdagseftermiddagen inför fridrotts-EM i Berlin i augusti.

Friidrotts-EM

Bland friidrottsentusiasterna lär uttagningarna inte höja många ögonbryn. Längdhopparna Michel Tornéus och Khaddi Sagnia är sedan länge två av Sveriges största namn inom grenen och Sofi Flink och Vanessa Kamga ses som stora framtidshopp inom spjut– och diskuskastning.

– De har alla visat god form. Sagnia och Tornéus har haft en lite strulig vår, men bägge har visat otroligt långa hopp där Khaddi även tangerat Carolina Klüfts 14 år gamla svenska inomhusrekord. Sofi Flink har erfarenhet från UVM och har blivit mer och mer stabil, så de var ganska givna val, säger Torneklint till SVT Sport.

Noterbart är att varken Tornéus eller Sagnia klarat av den ganska beskedliga kvalgränsen i år. Vid en tävling i Göteborg 30 juni hoppade Torneus 7,83 (kvalgränsen 7,95) och Sagnia 6,58 (6,60), vilket är deras bästa hopp i år.

Gör debut i landslaget

Vanessa Kamga är den enda av de uttagna som får göra landslagsdebut på internationell nivå. 19-åringen har tidigare varit med och tävlat i finnkampen men får nu debutera i EM. Sedan tidigare har diskuskasterskan mer erfarenhet från basket.

– Vanessa är ny i landslaget i de här sammanhangen. Hon är en väldigt duktig diskuskasterska som kastat i några år nu men kommer närmast från basketboll-spel. Hon kastade långt för någon månad sedan, råkade sedan ramla och göra sig lite illa men tävlar nu för fullt igen, så hon tror vi verkligen på.

Var det någon uttagning som du fick tänka lite extra kring?

– Nej, det var inga svårigheter att ta ut dessa, de var givna val, säger Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet