Suldan Hassan är frisk igen efter att ha haft coronaviruset. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Suldan Hassan frisk efter covid-19 – kan tävla i Ostrava

Uppdaterad
Publicerad

I går avslöjades det att Suldan Hassan testats positivt för covid-19 och missar Finnkampen.
Nu har han gjort ett nytt svar – och är bevisat frisk.
Därmed kan ha tävla i Tjeckien på tisdag, där han hoppas sätta svenskt rekord på 5 000 meter.
– Skönt för honom, säger förbundskapten Karin Torneklint, om det negativa provsvaret.

Alla deltagare i Finnkampen testades för coronaviruset, och det var alltså på ett sådant test som det visade sig att Hassan varit drabbad av viruset.

Men han tog redan i går ett nytt test, och det visade sig alltså vara negativt.

– Han var redan i går helt frisk från viruset, så han har inte kunnat smitta någon alls. Det provet som togs redan dagen innan var med så extremt låga virusmängder. Så det var så lågt som det kunde vara utan att han kunde vara helt friskförklarad. Så jag misstänkte att gårdagens prov skulle vara så som det var, säger landslagsläkaren Sverker Nilsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Han har varit smittbärare några dagar, men en frisk sådan. Det är ju på grund av att vi vet att det finns såna här symptomfria smittbärare i samhället som vi vill att alla ska hålla 1,5 meters avstånd. Då kan man aldrig bli smittade av det här viruset.

Kan tävla i Ostrava

Hassan kommer, trots det nya provsvaret, inte att tävla i Finnkampen i dag. Karin Torneklint har istället kallat in Arvid Öhrn.

– Vi har de restriktionerna som vi ska följa. Alla ska testa sig och vara negativa innan vi åker, så då följer vi det, säger förbundskapten Torneklint.

Dagens negativa provsvar innebär dock att Hassan kan delta i en tävling i tjeckiska Ostrava på tisdag, där han hoppas kunna slå Anders Gärderuds svenska rekord på 5000 meter från 1976. För en vecka sedan var han bara 42 hundradelar från rekordet på 13.17,59.

– Nu är han ju frisk och då kan han tävla vidare. Han mår ju väldigt bra, så han blev väldigt förvånad över provsvaret, säger Torneklint.

KLIPP: Stjärnlöparen missar Finnkampen – drabbad av covid-19 (4 september 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.