Kan det bli en duell mellan Khaddi Sagnia och Maja Åskag? Foto: Bildbyrån

Supertalangens nya mål: Besegra Sagnia

Uppdaterad
Publicerad

Hon följde upp dubbla JEM-guld med dubbla JVM-guld.

Nästa mål för Maja Åskag? Att besegra Khaddi Sagnia.

– Det hade varit otroligt om jag gjorde det, säger hon inför SM i Borås.

Maja Åskag har en succésäsong i ryggen, men ännu har hon mer att ge. Trots guld i både tresteg och längdhopp under U20-VM i Kenya är hon inte helt tillfreds med prestationen.

– Mina tankar efter VM är att jag har mycket mer i mig. Varken i längd eller tresteg fick jag ut det jag känner att jag har. Så jag känner att jag har längre längder i mig, säger hon.

Och det finns gott om chanser att visa att det stämmer. Redan i helgen ska 18-åringen tävla i både tresteg och längdhopp i friidrotts-SM i Borås. Veckan därpå väntar Finnkampen.

”Hård fajt”

Men hon ställs inte mot vilket motstånd som helst i Borås. I tresteg behöver hon bland annat besegra regerande SM-mästaren Rebecka Abrahamsson.

I längdhoppet blir det än svårare. Där är Khaddi Sagnia, som nyligen kom nia på OS i Tokyo, förhandsfavorit.

– Det är kul med motstånd, det blir en hård fajt. Men jag ska göra mitt bästa och det ska bli superkul, säger hon.

Friidrottstalangen har aldrig tävlat mot Sagnia tidigare – och det skulle betyda mycket om hon lyckas rå på 27-åringen.

– Det hade varit otroligt om jag gjorde det. Vi får se, det är kul att hoppa mot någon som är så pass bra, och som har inspirerat en, säger hon.

”Det är tufft”

Åskag kom tillbaka till Sverige i måndags efter mästerskapet i Kenya. Inte ens en vecka efter är det alltså dags att tävla på nytt.

– Tallinn (JEM) var en urladdning, och det här (JVM) var en urladdning, så det klart att det är tufft att ladda om på nytt och prestera på samma nivå hela tiden. Men ja, man får göra det bästa, och jag älskar ju att göra det här, så man hittar alltid någon energi, säger hon.

I början av juni i år tog Åskag studenten, nu ser hon fram emot att lägga ännu större fokus på träningen. Hon brände av två juniormästerskap den här sommaren – nästa år är det inga alls. Då får hon satsa högre i stället.

– Samtidigt är det senior-EM och senior-VM, det är väl ett mål att kunna kvala dit. Det är lite tuffare och lite hårdare, så det blir en utmaning. Men det är väl ett ganska klart mål, säger hon.

SVT sänder från SM i Borås. Dagens sändning börjar 15.00.

KLIPP: Maja Åksag efter gulden: ”Otroligt och overkligt” (23 aug)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.