Foto: Bildbyrån

Svensk friidrottsledare polisanmäld: ”Mer observanta efter Metoo-rörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska friidrottsförbundet har polisanmält en ledare efter att de fått information som de anser är ”allvarlig”. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten handlar det om sexuella trakasserier.
– I någon mening är det enklare för personer som har blivit utsatta att höra av sig nu. Metoo-rörelsen hade ett genomslag som vi tycker är positivt, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

”Svenska Friidrottsförbundet har mottagit en skrivelse som innehåller information som anses så allvarlig att förbundet valt att göra en polisanmälan. Berörda personer, förening och distrikt är kontaktade och polisanmälan sker i samförstånd med informationslämnaren. En nära dialog hålls med Riksidrottsförbundet kring ärendet.”

Så skrev Friidrottsförbundet i ett pressmeddelande i fredags. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten anklagas ledaren för sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Generalsekreterare Stefan Olsson berättar nu för SVT Sport att ledaren tagit en timeout från alla uppdrag i klubben där ledaren är verksam.

– Vi har har lämnat ärendet vidare till polisen, nu kommer vi följa upp det här med föreningen och distriktet. Men vi agerar inte polis, utredningen sköts inte av oss.

Under #Metoo-uppropet i höstas valde friidrottaren Moa Hjelmer att berätta om hur hon utsattes för en våldtäkt efter en Finnkamp. Hjelmers berättelse fick stort genomslag, och Stefan Olsson tror att den bidragit till att fler nu vågar säga ifrån.

– I någon mening är det enklare för personer som har blivit utsatta att höra av sig nu. Metoo-rörelsen hade ett genomslag som vi tycker är positivt. Därför är vi mer observanta och kanske mer vana att hantera de här frågorna nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer