Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Johaug och Karin Torneklint. Foto: TT/Bildbyrån

Svenska förbundskaptenen: ”Inte speciellt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Therese Johaug har satt ett stort avtryck i friidrottsvärlden efter sin seger på norska mästerskapen. Svenska friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint är inte speciellt förvånad. Nu öppnar hon upp för att löparna borde åka mer längdskidor.
– Det hade jag tyckt varit lite spännande, säger hon till SVT Sport.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har visat att hon står sig bra i konkurrensen på 10 000 meter också. Efter söndagens seger på norska mästerskapen har hennes tid på 32.20,87 fått stort genomslag i friidrottsvärlden.

Den tiden hade räckt till medaljstrid om man utgår från tiderna i senaste EM-finalen 2018, då Meraf Bahta 2018 knep bronset på 32.19,34.

Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint är inte speciellt förvånad över norskans framfart.

– Det är fantastiskt bra tid och skulle hon vara löpare skulle hon också vara aktuell för stora mästerskap. Jag är inte speciellt överraskad. Många av våra friidrottstjejer som springer fort i terräng och längre lopp är även duktiga på skidor, så de grenarna hör lite ihop. Sen kan jag tänka mig att vissa av skidåkarna, de större, har svårare att hävda sig i löpning medan de lättare skidåkarna kan springa fort på de här distanserna, säger hon till SVT Sport.

”Hade varit spännande”

Är det realistiskt 2019 att orka dubblera så med löpning och längdskidåkning?

– Det måste nog de själva avgöra. Det som är svårt för henne (Johaug) är att hon inte är så löpvan och då är risken att man drar på sig skador. Skulle hon börja tävla lite mer frekvent kan man få en hälsena eller någonting som krånglar. Det är nog sådana saker som avgör.

Tror du att friidrottarna har något att lära rent konditionsmässigt av skidåkarna?

– Jag tror absolut vi kan lära varandra. De jobbar ju ungefär på samma sätt. Jag tror man kan lära mycket av varandra, men jag tror också man som löpare kan avlasta med att åka mer skidor för löpningen sliter mycket. Det hade jag tyckt varit lite spännande.

Helt enkelt friidrottare som kör längdtävlingar på vintern?

– Ja, varför inte.  Att ha det som alternativ i stället för annan alternativträning tror jag skidåkningen hade kunnat vara bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer