Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers är under press. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers i blåsväder – fick över 600 000 kronor utan styrelsens vetskap

Uppdaterad
Publicerad

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers är i blåsväder.

Hans hemmadistrikt, Gotlands och Stockholms friidrottsförbund, har valt att inte nominera honom till en ny vända som ordförande.

Anledningen: Under sin tid som ordförande för Stockholms friidrottsförbund fick Storåkers över 600 000 kronor i ersättning – utan den övriga styrelsens vetskap.

– Jag är självkritisk, säger han.

Innan Johan Storåkers, som är liberalt kommunalråd i Sundbybergs kommun, 2019 valdes till ordförande för det svenska friidrottsförbundet var han under nio år ordförande för Stockholms friidrottsförbund.

Det styrelseuppdraget var ideellt, men vid en rutingenomgång av ekonomin av förbundet (som sedan årsskiftet heter Gotlands och Stockholms friidrottsförbund) upptäcktes det under 2021 att Storåkers under sin ordförandetid erhållit drygt 600 000 kronor.

– Vi tyckte att det var anmärkningsvärt med så stora belopp, och att det inte tagit vägen genom styrelsen eller årsmötet, säger den nuvarande ordföranden, Marianne Mæhle Schmidt, till SVT Sport.

Är självkritisk

Gotlands och Stockholms friidrottsförbund anlitade en advokat som utredde ärendet, men dennes utredning kom fram till att det inte fanns tillräcklig grund för att ta saken vidare rättsligt.

I Gotlands och Stockholms friidrottsförbund står man dock fast vid att Storåkers agerat förkastligt, och har därför valt att inte nominera honom för en ny sejour som ordförande för det Svenska friidrottsförbundet.

– Från distriktets sida önskar vi ett annat och mer transparent ledarskap, och det är det som ligger till grund till varför vi inte har förtroende för Johan som ordförande, säger Marianne Mæhle Schmidt.

Johan Storåkers är medveten om att han inte nominerats av Gotlands och Stockholms friidrottsförbund, och är självkritisk till det inträffade.

– Under min ordförandetid så utförde jag ett antal operativa uppgifter. Vi hade en mycket hög arbetsbelastning på den operativa organisationen, samtidigt som den är och var väldigt liten, säger han, och fortsätter:

– Så den behövde avlastning. Då hade verksamhetschefen ett mandat att ge uppdrag till folk som blev arvoderade. Så långt är det väl inget konstigt. Däremot finns det kritik att mina operativa uppdrag inte redovisades till åtminstone styrelsen, och möjligtvis årsmötet.

– På den punkten är jag självkritisk. Jag borde varit mer öppen och transparent. Jag har stor respekt för den kritiken. Men man lär sig hela livet, och hade det uppstått en liknande situation i framtiden hade jag analyserat den mycket mer noggrann.

Men varför var du inte mer öppen redan när det inträffade?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är ju för några år sedan. Däremot vill jag vara väldigt tydlig med att jag är självkritisk och skulle agera annorlunda om det uppstod liknande situationer i dag.

Ingen annan nominerad

Johan Storåkers berättar att de operativa uppgifterna handlade bland annat om arbete med en friidrottshall som Stockholms friidrottsförbund drev, utredningsarbete och arbete med tävlingar.

Känt av valberedningen

Gotland och Stockholms friidrottsförbund har inte nominerat någon annan kandidat istället för Storåkers, och det finns inte heller någon annan kandidat bland de inkomna nomineringar som Svenska friidrottsförbundets har publicerat på sin hemsida.

Om Storåkers trots det inträffade blir nominerad av valberedningen, som har intervjuat Storåkers angående det inträffade, vill dess ordförande Helene Bourdin inte uttala sig om.

– Vi har fått informationen och är medvetna om det, men hur nomineringarna kommer att se ut vill jag inte uttala mig om eftersom det inte är offentligt, säger hon.

Känner stöd

Storåkers är dock medveten om att ärendet, som nu blir offentligt, kan påverka förtroendet för honom.

– Det får man vara ödmjuk och säga att det säkert kan göra. Absolut.

Men du känner förtroende från övriga friidrottssverige just nu?

– Om man tittar på det stöds som förmedlas till mig så uppfattar jag det som omfattande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.