Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Svenska världsstjärnor med osäker form i Karlstadgala

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstads GP på onsdagkvällen är det en rad svenska friidrottsstjärnor som tävlar inför de tomma läktarna. Inte kul förstås, men längdhopparen Thobias Montler har en metod att komma över det.

– Man vet att det sitter många bakom teven och kollar på en. Så det är bara att känna in det istället och göra det bästa, säger han till SVT Sport.

Galans största stjärna, stavhopparen Armand Duplantis, ser fram emot tävlingen men har ingen aning om var han står.

– Det känns som om jag är på väg tillbaka, har knackat bort lite rost som jag har haft i övergången från inomhussäsongen till den här senare utomhus-typ-säsongen vi har nu.

– Det här året har varit galet, fortsätter han. Det har varit något som ingen kunde förvänta sig eller förbereda sig för. Helt plötsligt var hela säsongsplaneringen utraderad. Alla tävlingar försvann och det fanns inget att sikta emot. Det är svårt att veta vad man tränar för.

Diskuskastaren Daniel Ståhl kommer från en misslyckad tävling senaste helgen. Men på onsdagen ska det bli bättre hoppas han.

Klipp: SVT:s expert förklarar varför Duplantis är bäst i världen:

– Jag har tränat på som vanligt och slipat på tekniken, säger han. Det kommer att bli kul i morgon, det är vad jag vet. Sen får vi se hur långt den flyger.

Damernas längdhopp innehåller svenska hoppare av riktigt hög klass, bland andra Khaddi Sagnia och Erica Jarder. Det tycker talangen Tilde Johansson är bra.

– Det är jättekul verkligen, säger hon. Vi har en bra bredd och hög toppnivå. Så det blir jättesvårt att slå sig in bland de tre bästa i Sverige. Det sporrar en att man vill bli bättre.

SVT sänder Karlstads GP på SVT2 klockan 18.00 imorgon onsdag.

KLIPP: Hör Ståhl bli sågad av egna tränaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.