Svenskorna långt från toppen i kulfinalen: ”Väldigt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskorna Fanny Roos och Axelina Johansson var elva och tolva i gårdagens kval, vilket var de två sista platserna.

De lyfte inte utan slutade på samma placeringar i dagens final – fast med sämre resultat.

Roos stötte bara 18,27, över metern från personrekordet förra året, medan Axelina Johansson, som satte två stötar över det personliga rekordet i går, var nära metern sämre i dag.

– Jag är väldigt besviken, kändes som om det var mer på G men jag missade alla på samma sätt och fick inte trycket från starten. Jag fick inte ihop det, säger Roos.

Friidrotts-VM

– Jag är nöjd med gårdagen men hade velat stöta längre i dag, säger hon.

Att 22-åriga Axelina Johansson överhuvudtaget gick till final var en sensation.

– Det var jättekul att stöta mot tjejerna. Jag hade velat stöta längre men jag är supernöjd med att jag bara gick till final. Jag var lite urladdad sedan gårdagen, medger Johansson.

Kvalade inte in till OS – vann guldet

Chase Ealey knockade konkurrenterna med att stöta till sig guldet i kula med 20,49 i den första omgången. Hon blev första amerikanska att vinna grenen i ett VM och tog landets första guld i mästerskapet, ett par minuter före herrfinalen på 100 meter.

– Att gå från att inte kvala in till OS för att året efter bli världsmästare är ganska häftigt. Jag känner mig mycket bättre nu, säger Chase Ealey som fick fart på karriären genom att flytta till bättre träningsmöjligheter i Storbritannien.

– Det förändrade mitt liv. Jag hittade vem jag var som aktiv. Jag ser inga begränsningar utan resan har bara börjat, säger 27-åringen till SVT Sport.

Nu tog Ealey det första amerikanska VM-guldet i kula för damer någonsin. Hon vann före den dubbla regerande mästaren Gong Jijiao.

– Jag är så stolt och nu har snöbollen börjat rulla för alla i laget. Nu kommer det att rulla på, säger Ealey stolt över att ha visat vägen för övriga i truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet