Meraf Bahta missar VM i Eugene. Foto: Bildbyrån

Svenskt rekord av tvåan Bahta i världsrekordlopp

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta blev tvåa i ett lopp över 5 km landsväg på 15.04 i Barcelona, vilket är nytt svenskt rekord. Vinnaren i loppet, etiopiskan Ejegayehu Taye, satte världsrekord med 14.19.

Sarah Lahti hade det tidigare svenska rekordet på 15.22 från i våras.

Taye satte etiopiskt rekord på 3000 meter med 8.19,52 tidigare i år och var näst snabbast på 5000 meter bana med med 14.14,09. Dagens lopp i Barcelona var det andra 21-åringen gjort på landsväg.

Damerna startade samtidigt med herrarna och Taye hade draghjälp och kunde tidigt dra ifrån Bahta. Rekordet för Taye räknas i den mixade klassen där damer och herrar startar samtidigt. Det finns även ett eget rekord när enbart damer har tävlat. Tayes rekordputstning i ett mixat lopp var med 24 sekunder. Den näst bästa damtiden på distansen har Senbere Teferi på 14.29 från tidigare i höst.

Även i herrklassen blev det världsrekord. 20-årige Berihu Aregawi, även han från Etiopien, vann på 12.49 och förbättrade ugandiern Joshua Cheptegeis notering med två sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.