Foto: TT

SVT-experten om Duplantis: ”Tror att han hoppar 6,15”

Uppdaterad
Publicerad

I dag gör Armand Duplantis en ny attack mot det högsta stavhoppet i världen utomhus.

SVT sänder från Berlin och experten Alhaji Jeng tror på en historisk tävling:

– Är de yttre förutsättningarna bra tror jag att Armand hoppar 6,15, säger han till SVT Sport.

Friidrottsvärldens hetaste heter Armand Duplantis och när han inte gör strömhopp över magiska sex meter skriver han sponsorkontrakt i en storlek ingen annan svensk friidrottare varit i närheten av.

I eftermiddag väntar en ny stortävling i Berlin och SVT sänder från 16.30. Det är ingen hemlighet att Duplantis vill högt, kanske högre än någon annan tidigare, utomhus.

– Armand har haft en blåslampa på 6,15 och det är klart att han vill visa alla att han är bäst genom tiderna även utomhus, säger Alhaji Jeng.

– Han skulle säkert kunna hoppa sex meter i sidvind och regn, så grym är han. Men ska han upp på 6.15 måste han hoppas även på bra yttre förutsättningar.

”Det är magiskt det han gör just nu”

Det väntas bra väder i Berlin, med 23-24 grader varmt och noll regn. Men det kan bli en del vind, runt fyra meter i sekunden.

– Vinden är det enda lilla som kan störa honom, säger Jeng. Dock så ligger Berlins olympiastadion nedsänkt och är mindre vindkänslig än andra arenor.

Som tidigare landslagshoppare i stav är han enormt imponerad av Duplantis.

– Det är magiskt, det han gör just nu.

Jengs tre nycklar till att Duplantis ska klara 6,15:

  • BERLIN ”Det var i Berlin, under EM 2018, som han blev ”Mondo” med hela friidrottsvärden. Där tändes den där extra gnistan. Och det är inte konstigt att Mondo gillar Berlin, jag har själv hoppat där och det är en väldigt speciell plats, med go' känsla.”
  • KENDRICKS ”Sam Kendricks finns med, precis som alla de övriga i världseliten. Och det var Kendricks som nyligen i Lausanne tvingade upp ribban så att Mondo hoppade 6,07 – näst högst genom tiderna utomhus. Den här duellen kan bli viktig.”
  • ZONEN ”Ja, Duplantis form är fantastisk, han är inne i zonen. Bara det kan vara anledning nog att tro på världsrekord.”

Förutom stavhoppet blir det extra intressant även i herrarnas diskus. Daniel Ståhl får sällskap av Simon Pettersson som på senare tid varit den i världseliten som allra bäst utmanat Ståhl.

Andra stora namn i galan i Berlin är Karsten Warholm (400m häck), Johannes Vetter (spjut), Malaika Mihambo (längd) och Christian Taylor (tresteg). Runt 3 500 åskådare väntas till tävlingarna på Olympiastadion.

ARKIV: Duplantis försöker på 6,15 i Bryssel (4 september 2020)

Dagens tidsprogram

15.10 Diskus, herr, Simon Pettersson, Daniel Ståhl

15.20 Tresteg, herr, Christian Taylor 

16.00 Stavhopp, herr, Armand Duplantis, Sam Kendricks, Piotr Lisek      

16.40 3000 m hinder, dam              

17.05 Spjut, herr, Johannes Vetter    

17.10 Längd, dam, Malaika Mihambo     

17.15 1500 m, dam, Hanna Hermansson   

17.45 400 m häck, herr, Karsten Warholm

18.05 100 m, dam, Dafne Schippers     

18.18 100 m herr           

Så ser du tävlingen i SVT

16.30-18.30 i SVT2/Play

Kommentator: Jacob Hård

Experter: Kajsa Bergqvist och Alhaji Jeng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.