Foto: SVT/Bildbyrån

”Inte alls självklart att IAAF vinner målet”

Publicerad

Caster Semenya överklagar IAAF:s nya riktlinjer kring testosteronnivåer, vilket kan stoppa henne från internationellt tävlande.
– Det var närmast självklart att någon skulle överklaga, och Semenya låg nära till hands, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Sydafrikanska OS-mästaren och medeldistanslöparen Caster Semenya kommer överklaga det internationella friidrottsförbundet, IAAF, nya riktlinjer kring testosteronnivåer för kvinnliga friidrottare hos Idrottens skiljedomstol Cas.

SVT:s kommentator Jacob Hård menar att det bara var en tidsfråga.

– Mycket väntat. Det var närmast självklart att någon skulle ta det till Cas, säger han.

Hur ser du hennes möjlighet att vinna fallet?

– Jag tror inte alls det är självklart att IAAF vinner ett sånt här mål. Förra gången det var på tapeten krävde Cas vetenskapliga bevis för att hyperandrogena skulle ha en så kallad ”stor fördel”, men hur ”stor” definieras vet man inte riktigt.

”Naturligt att se det så”

I samband med sin överklagan säger Semenya ”Jag vill bara springa naturligt, som jag är född. Det är inte rättvist att jag blir tillsagd att förändra mig”.

– Det är den linjen hon hållit hela tiden och så hon uttalat sig. Tycker man att regeln är fel är det naturligt att se det så.

De nya reglerna planeras att instiftas i november – kan det komma nya besked i frågan innan dess?

– Svårt att bedöma vad gäller Cas, det känns som att det kan skilja mycket gällande hur snabba de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer