Armand Duplantis och Khaddi Sagnia. Foto: Bildbyrån/TT

SVT sänder Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 augusti är det äntligen säsongspremiär för friidrottens Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna från Diamond League kommer att sändas i SVT och TV4 de kommande fem säsongerna. Den försenade säsongspremiären sker i Monaco, med bland andra svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis i startfältet, och sänds i SVT.

Rättighetsavtalet sträcker sig över säsongen 2024, SVT och TV4 sänder under de kommande fem säsongerna hälften av tävlingarna vardera.

– Stora svenska mästerskapsframgångar de senaste åren har verkligen ökat svenska folkets intresse för friidrott, något vi ser i höga tittarsiffror i SVT1 och SVT Play. Det känns därför väldigt bra att vi nu säkrat ett långt avtal kring Diamond League så våra tittare kan fortsätta att njuta av friidrott i världsklass och följa de bästa i deras satsningar mot EM och VM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

”Man har lidit med de aktiva”

Liksom all annan idrott har friidrottens Diamond League påverkats av den pågående corona-pandemin. Säsongen var planerad att starta i maj, men sex av tävlingarna har ställts in helt och hållet och två har avgjorts som uppvisningstävlingar. Nu återstår preliminärt sju tävlingar i kalendern, och fyra av dessa kommer att visas i SVT.

– Man har lidit med de aktiva som förberett sig länge i ovisshet, skönt att de äntligen får tävla. Det har tävlats i modifierad form men det här blir den första internationella tävlingen som blir någorlunda normal och då höjs pulsen. Jag ser såklart extra mycket fram emot att se Duplantis i en riktig kraftmätning, säger SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng.

Premiär i Monaco

Förutom premiären i Monaco är av höjdpunkterna ur svenskt perspektiv naturligtvis tävlingen på hemmaplan i Stockholm, som avgörs den 23 augusti och även den sänds i SVT.

– Glädjande att det blir en gala på Stockholms stadion också detta märkliga år. Det finns ett sug hos alla idrottare att få tävla, så det kan bli en fin kväll även med de annorlunda förutsättningar som råder, säger Jacob Hård, SVT:s friidrottskommentator.

SVT:s sändningar kommenteras av Jacob Hård och Niklas Nord, tillsammans med expertkommentatorerna Alhaji Jeng och Kajsa Bergqvist.

Så här sänds Diamond League 2020

Visa

SVT fredag 14 augusti, Monaco
SVT söndag 23 augusti, Stockholm
TV4 onsdag 2 september, Lausanne
SVT fredag 4 september, Bryssel
TV4 torsdag 17 september, Rom
SVT fredag 25 september, Doha*
TV4 lördag 17 oktober, Shenzhen*
*tävling ej bekräftad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer