Foto: TT

SVT sänder Duplantis säsongspremiär

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långt vinteruppehåll är Armand Duplantis nu redo för sin första tävling för året. På söndag gör han säsongsdebut på inomhusgalan i Düsseldorf som sänds i SVT.

– Det ska bli oerhört spännande att se Armand och var han står. Jag lyfter inte fram några konkurrenter just nu för jag tror att det mer handlar om en ”one man show” i det här läget, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Trots allt är det den första tävlingen efter ett långt uppehåll. Lite ringrostighet hade inte varit ovanligt, även om Armand Duplantis inte är en vanlig idrottare.

– Nu har han haft ett långt vinteruppehåll där fokus har varit på olika fysiska förbättringar för att han ska ligga ännu stabilare på de nivåerna som han har gjort. Att få ihop helheten kanske tar nån tävling eller två. Eller så får han ihop det på en gång, det hade inte förvånat mig när det gäller den gossen.

Dubbla världsrekord för ett år sen

2020 var ett svårslaget år för Armand Duplantis. Han satte nytt världsrekord två gånger om i februari och blev i september också bäst genom tiderna utomhus. Han vann samtliga tävlingar som han ställde upp i under den nedskalade säsongen och belönades med både Bragdguldet och Jerringpriset.

KLIPP: Här får Duplantis Jerringpriset (18 januari)

Kan han överträffa sig själv och toppa 2020?

– Han har tagit stormsteg de senaste två åren och man har sett en markant fysisk utveckling. Men den är inte klar på långa vägar, han är så pass ung. När han gör såna världsresultat så tror man att han ”är klar” eftersom det inte finns någon som har hoppat högre innan. Men det är det som gör det så spännande med Armand, att han har mycket mer att utveckla, säger Alhaji Jeng.

Vägen mot det stora målet

Även om 2020 var året då allt klaffade för Armand Duplantis som även prisades som världens främste manlige friidrottare uteblev det stora målet – OS i Tokyo flyttades fram en sommar.

– Det handlar om att få ett antal tävlingar bakom sig så att man känner att det man har tränat på funkar i tävlingssammanhang och verkligen maximerar möjligheten att kunna toppa formen när man kommer till en OS-final, säger Alhaji Jeng.

Friidrottsgalan i Düsseldorf med Duplantis säsongspremiär sänds 12.15-14.30 i SVT2/SVT Play på söndag.

Inomhussäsongen för Armand Duplantis

31 januari: Düsseldorf (Tyskland)

6 februari: Rouen (Frankrike)

9 februari: Liévin (Frankrike)

17 februari: Torun (Polen)

19-21 februari: Inomhus-SM i Malmö

24 februari: Belgrad (Serbien)

28 februari: Clermont-Ferrand (Frankrike)

5 mars: Inomhus-EM i Torun (Polen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.