Foto: Bildbyrån

Sydafrikas regering vill att Semenya-domen överklagas

Publicerad

Den sydafrikanska regeringen hart uppmanat det sydafrikanska förbundet att överklaga den Cas-dom som fällde Caster Semenya den 1 maj.

Semenya hade tagit det internationella friidrottsförbundets, IAAF, krav på att medicinera ner naturligt höga testosteronhalter till skiljedomstolen Cas, som dock gick på IAAF:s linje och införde gränsvärden på sträckor mellan 400 och 1609 meter.

Nu meddelar Sydafrikas friidrottsförbund att de planerar att överklaga beslutet från idrottens skiljedomstol Cas efter att den sydafrikanska regeringen lämnat direktiv. Domen kommer att överklagas till Schweiz högsta domstol, vilket är nästa instans efter Cas som har sitt säte i Lausanne.

Har ett VM-guld att försvara

– Vi överklagar domen så snart som möjligt, säger Vuyo Mhaga, talesman för idrottsministeriet i Sydafrika.

Domslutet har väckt stor debatt och Semenya själv vägrar att medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden, en process hon skulle inlett förra veckan för att tillåtas starta i VM i Doha i månadsskiftet september/oktober. Där har hon ett guld på 800 m att försvara. 

– Vi anser att den vetenskapliga informationen som har tagits fram har ignorerats helt.

Enligt Reuters har det sydafrikanska friidrottsförbundet inte beslutat siug för om de komemr att skicka in en överklagan.

Sista dagen att överklaga Cas belutet är 31 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer