Foto: Bildbyrån

Thörnblad redo för SM – efter fyra höjdhoppspass på sju år

Uppdaterad
Publicerad

Linus Thörnblad återvänder till höjdhopps-scenen i kväll när han kvalar i herrarnas höjdhopp i SM. Själv har han höga förhoppningar och hoppas att tekniken ska sitta, för höjdhoppspassen har blivit få.

– Det är lite som när man lärt sig cykla, jag har grundtekniken, säger han till SVT Sport.

I kväll går Linus Thörnblad in i herrarnas höjdhoppskval i friidrotts-SM i Eskilstuna. Kvalet skapar dock dubbla känslor hos 33-åringen.

– Det känns spännande samtidigt som jag önskar att det inte var kval för att jag inte ska belasta min framsida, jag har haft problem sen jag började hoppa igen med lite överbelastningar, säger han till SVT Sport.

– Men jag försöker se det positiva – att det är bra att gå igenom rutiner. Det är bra för nerverna att gå igenom rutinerna, att få göra ett hopp tror jag ger mig mycket till i morgon. På något sätt ska det bli skönt.

Känner sig i bra form

Någon stor mängd höjdhoppspass har det inte blivit.

– Jag har väl hoppat ungefär fyra höjdhoppspass på sju år, så det är inte jättemycket. Men det känns som fysiken är med mig. Jag är stark och har snabbheten med mig. Det är lite som när man lärt sig cykla, jag har grundtekniken, säger Thörnblad.

Att återigen få tävla, det är det Linus längtat efter allra mest.

– Jag älskar att tävla. Jag älskar att hoppa höjdhopp men just att få tävla är något jag saknat väldigt mycket. I Gladiatorerna 2017 fick jag känna den där pulsen igen. Att få väcka tävlingsnerven till liv och släppa lös den ska bli skön.

”Vill alltid vinna”

Sedan han gick ut med att det blir en comeback har stödet varit stort.

– Det har varit väldigt positivt. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men det har varit grymt positivt stöd via sociala medier, sms och folk jag träffat på, säger han.

Några förväntningar har han inte, men däremot finns det stora förhoppningar.

– Det är såklart att stå överst, det kan jag inte sticka under stol med. Tävlar jag vill jag alltid vinna. Det vill nog de flesta som är med i morgon, det hade nog varit en extra skalp att slå mig. Men jag vet inte var jag står, det för det extra nervkittlande.

Hur är känslan nu?

– Jag börjar bli nervös. Nu gäller det att koppla bort tävlingstankarna och behåller ett lugn, det kommer krävas mycket mental kraft i morgon. Det gäller att försöka vara smart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.