Tilde Johansson vann U20-guld i ”fel gren”

Uppdaterad
Publicerad

Tilde Johansson vann överraskande U20-EM-finalen på 100 m häck. Falkenbergstjejen krossade sitt personrekord och vann på 13,16.

– Shit, detta var otroligt. Det kändes som ett perfekt lopp, när jag såg tiden hade jag svårt att tro på den. Målet var guld och det lyckades! säger Tilde till friidrottsförbundet och strålar av glädje.

Efteråt poserade hon i den svenska flaggan. Det var Sveriges första medalj i mästerskapet. Med tiden är Johansson trea i världen i U20-klassen. Som en jämförelse är Johansson bättre än när Susanna Kallur var 18 år. Kallur sprang då distansen på 13,41.

Hon lyssnade på just Kallur inför dagens guldlopp.

– Ja, jag lyssnade på hennes pod inför loppet där hon säger ”från start till mål”, säger Tilde till Aftonbladet.

Kontrollerade loppet från start till mål

Den knappa förhandsfavoriten Pia Skrzyszowska blev tvåa, 0,19 efter svenskan som kontrollerade loppet från starten och sedan successivt drog ifrån.

Skrzyszowska och Johansson har skuggat varandra hela säsongen innan dagens kross. Inför mästerskapet var polskan Europaetta med 13,36 medan Johansson var tvåa med 13,38. I försöket/semin i Borås hade Skrzyszowska snabbaste tiden med 13,44 medan Johansson var tvåa, dock i ett annat heat, på 13,45.

I favoritgrenen längdhopp är Johansson världsetta i U20 med sina 6,73. Den finalen avgörs under söndagen. Hon är nio centimeter bättre än näst bästa europeiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.