Lawi Kiptui segrade. Foto: TT

Tionde kenyanen att vinna Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Kenya har flest segrare i Stockholm Marathon och Lawi Kiptui blev den tionde från landet att vinna i jubileumsloppet.

Mustafa ”Musse” Mohamed tog SM-guldet.

– Jag är trött men nöjd och belåten, säger Mohamed till SVT Sport.

Lawi Kiptui från Kenya tog täten vid 30 kilometer efter att Bazu Worku från Etiopien legat som mest två minuter före övriga löpare. Och kenyanens höga fart bara ökade. 

Vid 35 kilometer hade Kiptui 49 sekunder till godo på tvåan och sedan gjorde han en rasande snabb avslutning. 2.13,30 blev segertiden för 35-åringen 2,52 före tvåan, landsmannen Dominic Kimwetich Kangor.

Stockholm Marathon

– Problemet är att det är väldigt varmt och soligt så det var ett hårt lopp. Men jag är nöjd med resultatet, säger Kiptui till TV4.

Mustafa ”Musse” Mohamed Foto: Bildbyrån

SM-guldet till ”Musse”

Mustafa ”Musse” Mohamed gick i mål som sjätte man med tiden 2.27,39, 14,09 efter Kiptui. Han tog därmed SM-guld före tvåan Nuray Yassin som gick i mål 18,49 efter Kiptui.

– Det var ganska jobbigt i värmen. Jobbigt sista fem kilometrarna. Jag tappade på slutet, mer än vad jag trodde att jag skulle göra men det är ändå gött att ha med sig guldet, det var det som var målet, säger Mohamed till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet