Yuriko Koike har inte varit tillfrågad inför IOK:s överväganden att flytta maraton och gång till Sapporo. Foto: TT.

Tokyos borgmästare vill inte flytta maratonloppen i OS

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags meddelade IOK att man föredrar att maratonloppen och gångtävlingarna i OS flyttas från Tokyo till det kyligare Sapporo. Det uppskattas inte av arrangören i Tokyo.
– Det har gått för snabbt och vi vill ha en förklaring, säger borgmästaren Yuriko Koike.

Tokyo tilldelades spelen 2013 och har kommit långt i planeringen inför sommarens stora idrottsevenemang. I onsdags vältes en del av planeringen över ända när IOK gick ut och föreslog att gången och maratonloppen flyttas 80 mil norrut till Sapporo, som har fem, sex lägre temperatur än huvudstaden.

Detta för att undvika kaosscenerna från VM i Doha, med kollapsande aktiva, som har liknande temperatur som Tokyo.

– Varför har man valt Sapporo så plötsligt? Vem bestämde det här? Det har inte varit någon diskussion och jag känner mycket tvivel inför att det här kastas på oss, säger Tokyos borgmästare Yuriko Koike enligt Reuters.

I Tokyo hade man i juli ett evenemang för att uppmärksamma att ett år återstod till spelen 24 juli – 9 augusti. Det räknas ner dag för dag.

”Orolig att intresset dämpas”

Hon har förståelse för att de aktivas hälsa och säkerhet måste beaktas först men säger att man vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att uthållighetsgrenarna hålls under drägliga förhållanden, som ångduschar, tidigare start och ett kylande underlag på asfalten.

– Det kommer att vara ett koordineringsmöte i slutet av månaden och jag vill ha mer diskussion kring det här beslutet. Jag är orolig att det här utspelet har dämpat intresset för spelen, säger Koike.

IOK har ett möte 30 november kring frågan. Ett av Tokyos löften för att få spelen 2013 var att utlova att 85 procent av grenarna skulle avgöras inom åtta kilometer från stadskärnan, vilket spricker om flytten av gången och maratonloppen genomförs.

Förra gången Tokyo hade sommar-OS, 1964, gick spelen i oktober för att undvika den tryckande sommarhettan.

SVT Sport förklarar: Varför är det farligt att springa i värme?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.