Tilde Johansson tävlar i Karlstad i kväll. Foto: Bildbyrån.

Tonåriga talangen Tilde Johansson uttagen till VM

Uppdaterad
Publicerad

Längdhopparen Tilde Johansson klarade VM-kvalgränsen 6,72 i Göteborg i lördags. I dag fick hon formellt VM-biljetten till mästerskapet i Doha.

– Hennes prestationer inspirerar verkligen, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Det blir 18-åringens andra stora seniormästerskap den här säsongen. Debuten kom vid inomhus-EM i Glasgow i början av mars.

– Det är väldigt roligt att även Tilde har klarat den tuffa VM-kvalgränsen. Hennes prestationer inspirerar verkligen, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Friidrotts-VM

Två medaljchanser vid U20-EM i Borås

Det är inte bara VM som väntar för Johansson, utan även U20-EM i Borås 18-21 juli där hon är uttagen på både 100m häck och längdhopp och har goda medaljchanser.

Johansson är världsetta i U20-klassen med sina 6,72 trots att hon som 18-åring har ett år kvar i klassen. Tvåa på Europalistan är italienskan Larissa Iapichno med 6,64.

– Jättekul. Jag trodde inte jag skulle hoppa så långt, sade Johansson till Aftonbladet efter jättehoppet.

På 100 m häck är Johansson 17:e i världen med sina 13,38 (från Göteborg i söndags) men mer intressant inför U20-EM, tvåa i Europa. Bara polskan Pia Skrzyszowska är bättre med 13,36.

VM i Doha, Qatar, avgörs 27 september till 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet