Lovisa Lindh har haft en strulig säsong. Ett av säsongens bästa lopp var när hon vann Sollentuna GP. Foto: TT.

Torneklint om Lindhs VM-status: ”Fokuserat på ett bra mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska VM-truppen laddar inför VM i Doha om två veckor. Lovisa Lindh har fått en plats trots att hon inte klarat kvalgränsen på 800 meter.

– Hon har fokuserat på att göra ett bra mästerskap i stället för att jaga bättre tider, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Vanessa Kamga (diskus), Lovisa Lindh (800 meter) och Fredrik Samuelsson (tiokamp) har inte klarat kvalgränsen men fått sena inbjudningsplatser av det internationella friidrottsförbundet IAAF.

Både Kamga och Lindh har visat svag form in mot VM. Är det något som oroar eller är det bara positivt att de blivit uttagna?

– Med Lovisa kände vi ganska tidigt att hon skulle få en inbjudan och hon har fokuserat på att göra ett bra mästerskap i stället för att jaga bättre tider. Hon har fokuserat på en bra resa in till VM i stället, vilket jag stöttar till hundra procent. Hon har haft en bra träningsperiod i St Moritz, säger Torneklint om Lindhs ingång mot VM.

Lindh var nära kvalgränsen med 2.00,72 (2.00,60) i Varberg i mitten av juli men har sedan dess visat svag form och blev exempelvis bara fyra i Finnkampen med 2.06,97. Hon har ett personligt rekord på 1.58,77 från 2017 i en gren som öppnat upp sig betydligt efter att hela pallen från OS 2016 stoppats att tävla på grund av för höga testosteronvärden.

Kamga har redan haft sitt stora mål för säsongen.

– Vanessa hade sitt juniormästerskap som var huvudmålet för säsongen och VM blir lite bonus för henne, säger Torneklint om Kamga som blev fyra på SM.

Två medaljer målet i VM

Svensk friidrotts stjärnstatus internationellt handlar om Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

– Vi har ju två som ligger i världstoppen och är medaljkandidater: Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Mitt mål för truppen är att vi ska gå bättre än förra gången (London 2017) då vi tog en medalj, säger Torneklint om medaljmålet.

Förutom Ståhl och Duplantis, vilka kan överraska?

– Det är ganska många som ligger där och kan överraska men hur långt det räcker är en annan sak. Vi har ju Montler i längd, de andra stavhopparna kan hoppa högt, Erika Kinsey i höjd och Fanny Roos (kula) gjorde ju över 19 meter häromdagen. Egentligen kan det bli vem som helst som överraskar men jag hoppas att många tar chansen och går till final och gör ett bra mästerskap. Det är målsättningen. Det känns väldigt bra, säger Torneklint.

Många kommer att acklimatisera sig till värmen med att vara på läger i Rom innan man åker vidare till Doha dit de första kommer runt den 16 september. VM inleds den 27 september.

Följ VM i SVT.

Så ligger de bästa svenskarna till i världsstatistiken:

Diskus: 1) Daniel Ståhl, 71,86 (71,86)

Stav: 3) Armand Duplantis, 6,00 (6,06)

28) Melker Svärd Jacobsson, 5,71

Längd: 15) Tobias Montler, 8,22 (8,65)

Höjd: 10) Erika Kinsey, 1,96 (2,06)

Stav: 8) Angelica Bengtsson, 4,76 (4,91)

14) Michaela Meijer, 4,70

Kula: 8) Fanny Roos, 19,06 (20,31)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.