Torneklints värmeoro inför maratonloppen: ”Vi måste ta det på allvar”

Publicerad

Större delen av det svenska friidrottslandslaget är samlat på ett läger i Rom inför VM i som inleds 27 september. Man gör det för att komma närmare geografiskt och acklimatisera sig till hettan som kommer att råda i Doha, Qatar.

Redan 22.59 fredagen den 27 september (svensk tid) kommer damerna att springa maraton vilket kommer att leda fram till den första världsmästaren i Doha. Sverige ställer upp med Charlotta Fougberg, Johanna Bäcklund och Cecilia Norrbom. Förbundskaptenen Karin Torneklint känner oro inför uthållighetproven i extremhettan. Inne på stadion kommer AC-anläggningar att hålla värmen i schack men maratontävlingen löps ute på gatorna.

– I gång och maraton måste vi vara jättenoggranna, så där blir jag orolig. Det är varmt, man springer mitt i natten och det är hög luftfuktighet och fortfarande 33-34 grader varmt. Det måste vi ta på allvar, säger Torneklint till SVT Sport.

Fougberg har laddat inför tävlingen i en källare på en brandstation i Göteborg, som specialutrustats för att likna Doha-klimatet.

– Jag hade ett ganska högt tryck och värme över huvudet och började känna att jag började frysa och fick lite gåshud. Det har jag inte varit med om tidigare, säger Fougberg efter 1,5 timmar på löpbandet om den obehagliga känslan där det svartnade för ögonen.

– Jag var glad och förväntansfull innan men sedan slog verkligheten till. Det var något utöver det vanliga och kommer att vara en verkligt tuff prestation som vi löpare kommer att gå igenom, säger Fougberg med viss fruktan. 

Samtliga gångtävlingar startar 22.30.

Tidsprogrammet friidrotts-VM i Doha:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer