Angelica Bengtsson lurar i vassen i samband med en pressträff i juli 2018. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter rekorden – Angelica Bengtsson hyllar nya tränaren

Uppdaterad
Publicerad

När livspusslet gick ihop kom framgångarna för Angelica Bengtsson, som med ett färskt svenskt rekord är ett medaljhopp i EM.

Bakom framgången finns den nye tränaren Peter Widén.

– Han har gett mig trygghet, säger Bengtsson.

Bitarna som föll på plats för 25-åringen gav bilden av Växjö. Det är där som Bengtsson bor sedan ett par år och studerar fysik och matematik, har sin pojkvän Oscar Vestlund – och det är också där som hon numera tränar med Peter Widén och hans träningsgrupp.

– Jag började träna lite med dem i höstas, men då fortsatte jag hoppa stav med pappa (Glenn Bengtsson). Ibland hoppade jag ändå med gruppen och till slut gick det över till att Peter hade hela ansvaret, vilket var en lättnad för mig, säger Bengtsson.

– Det är skönt när en har huvudansvaret, det ger mig en tryggare vardag och satsning. Och det känns bra att ha en erfaren tränare på hemmaplan där jag har min familj och mina vänner och där jag studerar.

Fått upp snabbheten

Widén är själv före detta stavhoppare, vars främsta merit är en femteplats i VM 1991.

– Och han var som bäst på mina svagheter. Han var jättesnabb och jätteduktig på längdhopp. Nu har vi lyckats få upp min snabbhet och sprintteknik till en hyfsad nivå så att jag är på en jämförbar nivå med de andra tjejerna, säger hon.

– Det har gått på mindre än ett år. Det finns mer att förbättra vilket känns tryggt. Det är ju inte på den här nivån som jag vill stanna kvar på hela livet.

Under några år bodde Angelica Bengtsson i Frankrike. Hon flyttade hem igen 2016.

– Tränarna där hade stor kompetens, men jag trivdes inte. Nu har det gått framåt med flera delar av mitt liv, jag trivs i Växjö, med att studera och jag trivs i träningsgruppen. Det är sånt som tidigare har saknats för att kunna hoppa högt. Nu har jag plockat ihop allting så att jag kan hoppa högt.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Stabilare i år

Bengtsson fick fjolåret förstört på grund av skador. Då passade Michaela Meier på att ta över det svenska rekordet (4,71). Den 5 juli i år tog Bengtsson tillbaka rekordet med 4,72 i Lausanne. I EM-genrepet i Karlstad förra veckan förbättrade hon det med en centimeter.

Men det är inte bara rekordhöjderna som Bengtsson känner sig nöjd med inför EM i Berlin nästa vecka.

– Det känns väldigt bra att vara stabil på höga höjder. Jämför man med andra tjejer i Europa är jag bland de stabilaste. Och av erfarenhet och den statistiska undersökning som jag gjort är det just det som krävs för att ta medaljer. Och medaljer är det som jag som idrottare är mest intresserad av.

Fakta: Angelica Bengtsson

Född: 8 juli 1993.

Bor: Växjö.

Gren: Stavhopp, 4,73 m (svenskt rekord 25 juli 2018).

Klubb: Hässelby SK.

Tränare: Peter Widén.

Meriter: Junior-VM-guld 2010 och 2012, EM-brons 2016, inne-EM-brons 2015 och 2017.

Fakta: Europatoppen i stavhopp

Topp 5 i Europa sett till årsbästanoteringen utomhus (30/7).

1. Anzhelika Sidorova, Ryssland (tävlar under neutral flagg), 4,85.

2. Katerina Stefanidi, Grekland, 4,82.

3. Holly Bradshaw, Storbritannien, 4,80.

4. Ninon Guillon-Romarin, Frankrike, 4,75.

5. Angelica Bengtsson, Sverige, 4,73.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.