Tränaren: ”Khaddis kapacitet är mycket högre än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är bäst i världen den här säsongen – men ännu har Khaddi Sagnia inte fått till något perfekt längdhopp.

– Hon har blivit snabbare och om hon kan koppla in det i en bra ansatsrytm blir det perfekt, säger hennes tränare Katrin Klaup till SVT Sport.

Snabbheten har hon redan. Nu gäller det att få till den andra delen av längdhoppet – uthoppet från plankan.

– Just nu jobbar vi mycket med sista steget i ansatslöpningen. Jag tar ett väldigt långt sista steg och vi försöker korta ner det för att jag ska få med mig mer fart in mot plankan, säger Khaddi Sagnia.

Flygande start på säsongen

Hon inledde inomhussäsongen i januari med att springa 60 meter på 7,26 sekunder. Det är en sänkning av personbästat och det tredje snabbaste 60-metersloppet någonsin av en svenska.

Men det långa sista steget bromsar farten och gör att hon inte kan dra nytta av snabbheten fullt ut. Ändå har hon hoppat längst i världen hittills i år med sina 6,82, vilket ger en vink om att hon kan hoppa mycket längre den dag uthoppet stämmer.

Kan bli första svenska över sju meter

Katrin Klaup har tränat Sagnia i tio år och menar att snabbheten räcker för att 26-åringen ska kunna bli första svenska att hoppa sju meter i längd.

– Khaddis kapacitet är mycket högre än tidigare. Hon hade kunnat sänka 60-meterstiden med ytterligare en tiondel om hon hade tränat sprintlöpning, säger Klaup.

Guldkandidat i EM

Efter 6,82-hoppet i Dortmund för drygt en vecka sedan har Sagnia ägnat sig åt träning fram till kommande helg då hon hoppar längd på SM.

Sedan avslutas inomhussäsongen första helgen i mars med den viktigaste tävlingen, EM i Polen, där svenskan är en självklar guldkandidat.

SVT sänder inne-EM i Polen 4-7 mars.

ARKIV: Topplopp av Sagnia på 60 meter (17 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.