Maria Lasitskene har vunnit de tre senaste VM-gulden i höjdhopp och är en av de aktuella ryska friidrottarna att delta vid OS i Tokyo även om säsongsstarten varit svag. Foto: TT

Tuffa beslutet: Bara tio ryska friidrottare i OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland, under neutral flagg, kommer bara att få ställa upp med tio friidrottare vid OS i Tokyo.

Det beslutade det internationella friidrottsförbundet i dag.

Det ryska friidrottsförbundet är avstängt från internationella tävlingar sedan 2015 efter att en Wadarapport konstaterat statsstyrd dopning. Vid vissa av mästerskapen sedan dess har aktiva från Ryssland kunnat delta som neutrala aktiva, ANA. Om de kunnat visa att de genomgått testverksamhet.

Ryska förbundet får göra urvalet

I dag gav det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, klartecken för ytterligare 35 ryska friidrottare att vara tillgängliga vid OS i Tokyo, vilket nu gör att 62 aktiva fått den statusen – men det finns en stor hake. World Athletics låter bara tio av dem delta i spelen.

– Det ryska friidrottsförbundet kan välja bland de tio idrottare som fått ANA-status men det måste prioritera och göra urvalet bland dem som finns registrerade i den internationella testverksamheten, säger World Athletics i en kommentar enligt Reuters.

MER OM OS: Sverige kan gå med i olympisk vaccination (19 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.