Två svenska andraplatser i ultraloppet bland molnen

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Forsberg och André Jonsson kom båda på andra plats i det minst sagt utmanade loppet Ultra Skymarathon på Madeira.

– Jag är lagom mör i dag, som det ska vara, säger André Jonsson till SVT Sport.

Medan 15 000 löpare sprang genom Stockholms gator i Stockholm Marathon tog sig de svenska ultraloppslöparna, Emelie Forsberg och André Jonsson, igenom ett betydligt mer spektakulärt lopp.

56 kilometer från hav till himmel. Tre bergstoppar, sammanlagt 4 100 höjdmeter med högsta punkten 1 861 meter över havet. Det är vad Ultra Skymarathon handlar om.

”Ingen jätterusning från start”

Startskottet gick av före gryningen på ön Madeira i Portugal. Med pannlampor startade löparna en stigning upp till drygt 1 750 meters höjd. Det var den första av tre toppar som skulle avklaras i loppet.

– Det kändes bra från början. Det var väl ingen jätterusning från start med den klättringen så man fick komma in i det ganska bra. I andra stigningen, som var betydligt brantare fick jag släppa lite, säger André Jonsson till SVT Sport.

Han låg fyra när han kom fram till en uppfriskande flodpassage där han vadade fram.

– Där fick jag ny kraft och kom ikapp trean som såg väldigt sliten ut. På sista toppen plockade jag andraplatsen och sen var det bara att slita sig i mål.

Revansch efter VM

Jonsson gick i mål på strax under sex timmar, cirka sex minuter efter segraren Jonathan Albon från Skottland. Emelie Forsberg blev också tvåa i damklassen efter Ragna Debats från Nederländerna.

Andraplatsen var en revansch för Jonsson som tvingades avbryta trail-VM för två veckor sedan efter att han blivit sjuk.

– Jag var väldigt besviken då så det var väldigt skönt att se att jag ligger bra till inför resten av säsongen, säger han.

På onsdag reser Jonsson till Livigno, Italien, för att förbereda sig inför ett nytt lopp om två veckor. Då ska han ”bara” ta sig igenom 35 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.