Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som fått friidrottsvärlden att reagera – och hör intervjun med Andreas Trajkovski.

Uppgifter: Kritiserade plankan i längdhopp kan tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Protester mot de nya halare plankorna i längdhopp blossade upp rejält under friidrotts-VM i Budapest.  

Nu överväger World Athletics att ändra plankan enligt uppgifter till Andreas Trajkovski, grundaren till Instagram-kontot Jumpers World. 

Se bilder på de omtalade hoppen och hör intervjun med Andreas Trajkovski i spelaren ovan.

Förra veckan gick det stora Instagram-kontot Jumpers World ut med att internationella friidrottsförbundet, World Athletics, kommer ändra plankan efter den massiva kritiken under friidrotts-VM i Budapest.  

Men några timmar senare var inlägget borta.

Nu förklarar grundaren till Jumpers World, den dansk-makedonske längdhopparen Andreas Trajkovski, vad som hände:

– Jag blev kontaktad direkt av World Athetics som bad mig ta bort inlägget. De frågade artigt och jag gick med på det, för jag är inte ute efter att sätta dit World Athletics. Utan vad det handlar om är att göra sporten bättre för idrottarna.

”Väldigt troligt att det ändras”

Han håller dock fast vid uppgifterna om att World Athletics överväger att ändra plankan.  

– Jag kan inte berätta vem min källa är, men hen sade att de kommer ta upp frågan på nästa möte under hösten. Och att det är väldigt troligt att det ändras till nästa mästerskap (inomhus-VM i Glasgow i mars). 

En talesperson på World Athletics bekräftar till SVT Sport att de bad Trajkovski ta bort inlägget, men hänvisar i övrigt till ett formellt uttalande. 

Ska utvärderas enligt World Athletics

Där står att förbundets tekniska team kommer utvärdera de skador som uppstod under VM.

”Det tekniska teamet jämför olika faktorer hos hopparna som skor, spikar, ansatsen och hoppteknik för att se om det fanns någon gemensam förklaring till att några av idrottarna skadade sig och andra inte. Det är standardutförandet efter ett mästerskap. Utvärderingen kommer vara klar i oktober” skriver World Athletics.  

Kritiken handlar om att de nya plankorna är potentiellt farliga vid övertramp eftersom de saknar den upphöjda kant och plastellina som tidigare har använts.  

På friidrotts-VM och även tidigare har det funnits exempel på hoppare som har skadat sig eftersom de halkar när de kommer fel på plankan.  

– Många idrottare har kontaktat mig och sagt att det är som ett skämt. De har pekat på hur många som har blivit skadade, säger Andreas Trajkovski.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.