Noah Lyles tillsammans med Christian Coleman efter 4x100 m-guldet i Doha i höstas. Foto: TT

USA:s test – låter aktiva dopningstesta sig själva

Uppdaterad
Publicerad
När coronapandemin lamslår världen låter USA:s antidopningsmyndighet ”återuppfinna sig självt” genom att låta aktiva testa sig själva.
– Det är mitt sätt att sköta dopningstestningen, säger Noah Lyles, dubbel världsmästare i Doha i höstas.

Lyles, som vann 200 meter i Doha-VM och ingick i USA:s vinnande 4x100 m-lag, ingår som en av 15 utvalda stjärnidrottare som frivilligt testar sig själva. Normalt sett åker dopningjägare hem till folk och knackar på för att med egna ögon se vad som pågår. Men resandet har försämrats kraftigt under coronapandemin.

Rent praktiskt har den aktive fått hem material för att testa sig. Dopningskontrollanten följer proceduren via en videouppkoppling. Via videon ska kontrollanten kunna följa att proven sker i realtid. Temperaturen ska även kunna mätas för att säkerställa äktheten och tidpunkten.

Antidopningen måste återuppfinnas

När sedan proven utförts på toaletten, där inte kontrollanten är med ens i normala fall, paketeras proven i behållare som skickas till Usadas antidopningslaboratorium.

– De frågade om jag ville ställa upp och jag hade inte något emot det, vilket är mitt sätt att sköta dopningstestningen, säger Noah Lyles enligt AP.

Andra som deltar i projektet är Allyson Felix, Katie Ledecky, Emma Coburn och Sydney McLaughlin.

– Vi vet också att det finns några dåliga människor där ute som kommer att försöka utnyttja situationen. För idrottens bästa måste antidopningen återuppfinna sig självt i dessa svåra tider för att förbli relevant, säger Usadas chef, Travis Tygart, mest känd för att ha satt dit Lance Armstrong.

SE MER: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här går ett dopningstest till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer