Justin Gatlin vann i Usain Bolts avskedsföreställning. Foto: Bildbyrån

Gatlin vann VM-guld i Bolts sista show

Uppdaterad
Publicerad

Usain Bolt blev bara trea i sin sista final på 100 meter i ett stort mästerskap.

I stället var det amerikanen Justin Gatlin som knep VM-guldet på tiden 9,92 – och buades ut för att han varit dopad under sin karriär.

– Han var ju snabbast och tog chansen, men jag anser ju att har man åkt dit för anabola steroider så är det livstids avstängning, säger SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

Stora delar på VM-arenan i London hade hoppats på att Usain Bolt skulle kröna sin karriär med ännu ett guld i sitt sista mästerskap.

Men det blev istället Justin Gatlin som tog hem guldet, som sprang i mål på 9,92.

Friidrotts-VM

”Man vill ha sagoslutet för friidrottens största”

Usain Bolt kom aldrig riktigt in i loppet och blev bara trea i finalen på 9,95 – ett antiklimax i London.

– Man ville ju ha det här sagoslutet för friidrottens största genom alla tider. Han har varit bäst i världen i tio år och man hade unnat honom att få sluta sin fantastiska karriär med ett guld, säger Bergqvist och fortsätter: 

– Det går inte att beskriva hur mycket han har betytt för friidrotten. Han slår igenom på alla plan, även de som inte är intresserade av friidrott vet vem världens snabbste man är och han heter Usain Bolt. 

Bergqvist: ”Fel att bua”

Efter finalen så hyllades Bolt av Londonpubliken genom att de skrek hans namn – medan Gatlin buades ut.

– Även om det inte finns någon större motståndare till dopning än vad jag är så tycker jag det är fel att bua. Jag tycker det är en form av mobbning. Man kan faktiskt välja att vara tyst i stället, säger Bergqvist.

Amerikanen Christian Coleman knep silvermedlajen. Han sprang i mål på 9,94.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet