Foto: TT Nyhetsbyrån

Vändningen: Terränglöpning får nobben av IOK

Uppdaterad
Publicerad

Bara detaljer återstod – då kom vändningen.

Internationella olympiska kommittén nobbar terränglöpning som ny OS-gren i Paris 2024.

”Terränglöpning är en spännande och snabbt växande sport över hela världen så vi är klart besvikna” skriver World Athletics i ett pressmeddelande.

I oktober sa en källa med insyn till SVT Sport att terränglöpningens återinträde på OS-programmet ”kan betraktas som klart”.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics föreslog en mixedstafett i terräng som ny gren till Paris-OS 2024. Förslaget som lades fram var att två herrar och två damer skulle springa en 2,5 kilometer lång sträcka två gånger vardera. 

Jakob Larsen, som är tävlingschef på World Athletics, hade goda förhoppningar.

– Det är mycket som talar för det här och inte så mycket som talar emot, sa han till SVT Sport.

Satsar på ”jämställdhet och ungdom”

Terränglöpning var med på OS-programmet i just Paris för 100 år sedan. Men när Internationella olympiska kommittén (IOK) fattade beslut om programmet till OS 2024 i dag fick grenen nobben.

IOK valde i stället att minska antalet OS-tävlingar från 339 i Tokyo till 329 i Paris. Främst är det tyngdlyftningen som bantas. I Paris ska tyngdlyftningen ha 120 deltagare, vilket är mindre än hälften av vad man hade i Rio 2016.

IOK skriver på sin hemsida att man prioriterar ”jämställdhet och ungdom”. Breakdance blir ny OS-gren och precis som i Tokyo kommer man att tävla i skateboard, klättring och surfing.

För friidrottens del ska även 50 km gång göras om till en mixed-lagtävling.

KLIPP: Så funkar den nya OS-grenen klättring (20 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.