Kamga om Black Lives Matter: ”Man känner mycket mer stöd”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan sprängde diskuskastaren Vanessa Kamga en drömgräns – 60,01 på kastgalan i Södertälje. Idrottaren bakom näst längsta kastet i den svenska historien stöttar också den pågående Black Lives Matter-rörelsen.

– Det är mycket mer medvetet nu. Man kanske känner att om man blir utsatt för något, att man vågar träda fram och berätta sina historier, säger Kamga till SVT Sport.

Under Finnkampen hösten 2019 utsattes landslagsfriidrottaren Vanessa Kamga för rasistiska påhopp. En man gick fram till henne och skrek bland annat att hon var ”äcklig” och att ”inte var svensk”. Kamga polisanmälde händelsen, och uppmanade samtidigt alla som utsätts för något liknande att också anmäla. Sedan dess har Black Lives Matter-rörelsen tagit ny fart, sedan George Floyd dött efter ett polisingripande.

– Jag tycker det är jättebra att idrottare och privatpersoner utbildar sig inom rasism. Och att det kanske sprider en medvetenhet och att folk som inte blir utsatta för rasism vågar säga till och säga ifrån när dom ser eller hör något hända. Det är bra och viktigt med rörelsen. Det är hela budskapet med den: Att utbilda, säger hon.

Hon tror att senaste veckornas manifestationer och demonstrationer kommer att leda till förändring.

– Det tror jag. Det är mycket mer medvetet nu. Att man känner mycket mer stöd i de som har visat stöd, vare sig det har varit online eller om man har pratat om det på arbetsplatsen eller liknande.

Vanessa Kamga deltar själv aktivt i Black Lives Matter-rörelsen.

– Jag delar jättemycket på min instagram, och postar mycket händelser för att hjälpa till att utbilda. Det är inte bara inom Black Lives Matter-rörelsen. Det är nyheter i stort. Folk som blir utsatta för saker. Så folk får höra andras historier. Jag tycker det är jätteviktigt.

– Det som talar till mig mest är personer som delar saker som inte blir utsatta för rasism. Att de vågar ge sig in och utbilda sig själv mer. Jag tror att hela den medvetenheten kommer göra jättemycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.