Trippla världsmästaren Maria Lasitskene får byta tröja till OS i Tokyo till sommaren. Foto: TT.

Världsmästarens ursinne mot egna ledningen: ”Vad har ni gjort för att skydda mig?”

Uppdaterad
Publicerad

Wada har stängt av rysk idrott i fyra år för dopning.

Nu skriver höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene ett öppet brev där hon anklagar makthavare i Ryssland för situationen.

”Vem ska ge tillbaka till mig det jag har förlorat?” skriver hon.

Lastiskene var guldfavorit inför OS 2016, men fick inte tävla då ryska friidrottare stängdes ute från Rio. Året därpå fick hon tävla igen internationellt, men enbart under neutral flagg.

Har raderat testdata

Så lär också bli fallet i OS i Tokyo nästa år.

Internationella friidrottsförbundet har förbjudit ryska friidrottare att tävla under rysk flagg sedan 2015. Och nu har även Internationella antidopningsorganisationen Wada stängt av ryska idrottare från att tävla under rysk flagg i OS och VM på grund av fortsatta dopningsavslöjanden och raderad dopningstestdata.

SVT Sport förklarar: Därför stängs Ryssland av

Vill ha svar

Lasitskene söker nu svar från ryska idrottsledare och andra makthavare hur utbredd och statsstödd dopning fått fortgå i landet i flera år efter avslöjandena 2015.

”Har vi gjort någon intern utredning? Vem straffades? Varför använder våra idrottare fortfarande förbjudna substanser och varför arbetar fortfarande tränare som fällts för dopning samtidigt som ansvariga förfalskar dokument? skriver hon.

”Jag skulle vilja veta vad idrottsministeriet och Rysslands olympiska kommitté har gjort för att skydda mig? Ni har skapat så många kommissioner men jag kan inte hitta några rapporter om vad de har åstadkommit. Vems fel är det? Och vem ska ge mig tillbaka det jag har förlorat?”

Byter inte nation

Lasitskene, världsmästare 2015, 2017 och 2019, har tidigare sagt att det är mentalt svårt att tävla som neutral, men hon tänker inte byta nationalitet. Även i samband med EM 2018 anklagade hon ryska idrottshöjdare för att inte ha gjort tilläckligt för att sanktionerna ska hävas.

ARKIV: Lasitskine tar VM-guld (30 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.