Foto: Bildbyrån

Världsrekord av Karsten Warholm

Uppdaterad
Publicerad

En tiondel från världsrekordet i fjol.

Nu har Karsten Warholm gjort det – på 400 meter häck satte han nytt världsrekord med tiden 46,70. I hans första tävling för säsongen.

– Det är svårt att säga något smart ... jag måste landa först, säger Warholm efter rekordloppet.

Det var bara en tidsfråga.

Förra säsongen stod han för den näst snabbaste tiden genom tiderna på 400 meter häck, då 46,87. Nu har norrmannen slagit både det och Kevin Youngs världsrekord på 46,78 från OS i Barcelona 1992.

Inför hemmapubliken på Bislett i Oslo vann han överlägset med tiden 46,70. Han slog därmed det tidigare världsrekordet med åtta hundradelar.

Loppet var också 25-åringens säsongsdebut på distansen.

– Jag har drömt om det här ögonblicket längre än vad ni kan ana. Det har varit mycket snack om det här världsrekordet. Under gårdagens presskonferens sa jag att jag är skittrött på allt prat. Nu är rekordet äntligen mitt, säger han från innerplanen på Bislett.

– Jag gjorde allt jag visste att jag var tvungen att göra för att klara det. Det var perfekt inför min hemmapublik. Det är bara fantastiskt. Det är svårt att säga något smart ... jag måste landa först, säger han efter rekordloppet.

Avstår tävlingen i Stockholm

Arrangören av Bauhausgalan hade gärna sett Warholm i Stockhom på söndag men denne har tackat nej.

– Vi hade en förhoppning om att han skulle ställa upp men samtidigt förstår vi att han inte kommer med tanke på den korta tiden det är efter rekordloppet, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.