Celliphine Chespol Foto: TT

Rekordlopp av superstjärnan trots skoproblem

Uppdaterad
Publicerad

Nytt juniorvärldsrekod, nytt afrikanskt rekord och den näst snabbaste tiden någonsin, trots att hon höll på att tappa skon. 18-årige Celliphine Chespol gjorde succé i Diamond League-tävlingen i Eugene, USA.

Celliphine Chespol var tvungen att stanna och fixa till sin sko på det näst sista varvet men vann trots det. 18-åringen från Kenya satte nytt juniorvärldsrekord och blev tredje dam någonsin att springa under drömgränsen nio minuter på 3000 meter hinder. Chespol vann damernas 3000 meter hinder på tiden 8.58,78.

Den 18-årige kenyanskan är nu näst snabbast på 3000 meter hinder genom tiderna. Endast världsrekordhållaren Ruth Jebet från Bahrain har sprungit snabbare.

Chespol är nu också den tredje kvinnan att springa under drömgränsen nio minuter. Gulnara Galkina från Ryssland har också lyckats med den bedriften.

Loppet i Eugene höll riktigt hög standard, tvåan Beatrice Chepkoech sprang på 9.00,70, trea Ruth Jebet på 9.03,52.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.