Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kelvin Kiptums lagkamraters reaktioner efter dödsbeskedet i spelaren ovan Foto: KAMIL KRZACZYNSKI

Världsrekordhållaren i maraton död i bilkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren i maraton, 24-årige kenyanen Kelvin Kiptum, har dött i en singelolycka i västra Kenya.

Även hans coach Gervais Hakizimana omkom och en kvinnlig medpassagerare skadades allvarligt.

Kiptum satte världsrekordet, 2.00.35, i Chicagos maraton i oktober förra året. Det tidigare var på 2.01.09, och sattes av landsmannen Eliud Kipchoge 2022.

”En fantastisk idrottsman som lämnar ett otroligt arv. Vi kommer att sakna honom mycket,” skriver det internationella friidrottsförbundet ordförande Sebastion Coe på X, tidigare Twitter.

Coe skriver att han så sent som förra veckan var med och gav förbundets officiella godkännande till Kiptums världsrekordlopp i Chicago.

Trots sin unga ålder hade Kiptum redan varslat om att vara en storstjärna i vardande. För två år sedan gjorde han sitt första stora lopp, Valencia, och gick i mål med den bästa tiden för en debutant någonsin. Av de sju snabbaste maratontiderna har Kiptum svarat för tre.

Kenyas tvåfaldiga OS-mästare på 800 meter, David Rudisha, skriver på X han är chockad och bedrövad över beskedet om Kiptums död.

”En stor förlust”, skriver Rudisha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.