Friidrottsförbundet: ”Vi vill polisanmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsförbundet överväger att polisanmäla den våldtäkt som Moa Hjelmer igår vittnande om att hon utsattes för efter Finnkampen 2011.
– Vi vill göra en polisanmälan tillsammans med Moa Hjelmer, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT.
Samtidigt är förre höjdhoppstjärnan Patrik Sjöberg kritisk till friidrottsförbundets agerande.

Patrik Sjöberg, som fanns med i landslagssammanhang under stora delar av 80- och 90-talet, är bedrövad över att höra vad som hänt Moa Hjelmer men är egentligen inte förvånad.

– Jag trodde att det blivit bättre sedan min tid men tydligen har det inte det. Så här blir det när tjejer och killar som inte brukar dricka ska ha en fest efter säsongen, sa Sjöberg som gästade Morgonstudion.

– Jag kan garantera att det finns andra tjejer som har liknande historier.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson, som berättade för SVT Sport redan igår om hur chockad han är över det inträffade, fanns med i Morgonstudion på telefon från Karlstad.

Han säger att han träffat Moa Hjelmer  i går kväll och att man diskuterat hur man ska gå vidare.

– Vår rekommendation till Moa är nu, och som vi definitivt överväger, är att göra en polisanmälan. Den diskussionen ska vi ta  med Moa nu på förmiddagen.

Samtidigt vidhåller Stefan Olsson att man inte vet vem förövaren är, att man fokuserat på att ta hand om Moa.

”Fick veta vem det är på en halvtimme”

Patrik Sjöberg är starkt kritiskt till att ingen utredning redan är igång.

– Man säger att man har handlingsplaner men när något sånt här händer står ni helt handfallna, säger Sjöberg med riktning åt Stefan Olsson.

Sjöberg menar att han fick reda på vem det handlar om efter en halvtimme och menar att förbundet också måste veta vem det är.

– Eftersom Moa valt att inte namnge den här personen så har vi valt att ha respekt för det, säger Olsson.

–Vi vill ta reda på vem det är. Men igår lade vi allt fokus på att ta kontakt med Moa. Det tycker jag är respektfullt, det är hon som är offret, det är hon som råkat illa ut. Det var steg ett, i steg två går vi nu vidare.

– Vi vill göra en polisanmälan tillsammans med Moa Hjelmer, vi vill tillsätta en extern utredning för att förstå vad som hänt och om det finns ett mönster i svensk friidrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer