Foto: TT Nyhetsbyrån

Vill se krafttag mot rysk dopning

Uppdaterad
Publicerad

Igår läckte tusentals dopningsprover ut från friidrotten – där hundratals visade misstänkta världen. Nu höjs röster om tuffare tag mot fuskarna – och amerikanska dopningsbyråns chef vill ha ett extra fokus på Ryssland.

Gårdagens läckta lista som omfattade 5 000 dopningsprov av friidrottare har väckt stor uppmärksamhet inom sporten. Över 800 av testerna ska ha visat på misstänkta värden, enligt bland andra Sunday Times och BBC. Ryska idrottare hade flest prov som var misstänkta – 415 fall samt 80 procent av de ryska medaljvinnarna i de stora mästerskapen.

– Vi bad WADA om en utredning kring rysk dopning för flera månader sedan, säger amerikanska antidopningsbyråns (USADA) chef Travis Tygart.

Friidrotts-VM

Tygart vill se en rejäl genomgång av den misstänkta dopniningen inom sporten.

– Nu är det upp till WADA att göra rätt sak och förhoppningsvis ge de rena idrottarna hopp om att de här fuskarna inte ska kunna kidnappa sporten, säger Tygart.

Ryska sportministern Vitaly Mutko förnekar systematisk dopning.

”Ryssland har inget med det att göra”

Vidare förklarade Mutko att uppgifterna istället är kopplade till en maktkamp om ledarskapet inom IAAF, Internationella friidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet